Svet so ljudje: Kmalu na »oblakih«

Ray Kurzweil napoveduje, da se bomo že po letu 2030 sposobni neposredno, samo z mislijo, povezati z računalniškimi oblaki.

S. R. P.
pon, 14.03.2016, 18:00

Že čez poldrugo desetletje bomo v mislih neprestano na oblakih, in to dobesedno, napoveduje znameniti futurolog Ray Kurzweil. Ta 68-letni izumitelj, računalniški inženir in avtor več knjižnih poljudnoznanstvenih uspešnic je v pogovoru z astrofizikom Neilom deGrasse Tysonom na festivalu 7 Days of Genius v New Yorku pred dnevi zatrdil, da se bomo že po letu 2030 sposobni neposredno, samo z mislijo, povezati z računalniškimi oblaki.

Kako? Preko nanorobota, vstavljenega v možgansko opno na mestu, kjer možgani zbirajo in obdelujejo tehnične informacije. Takšna združitev človeške biologije in tehnologije nam po napovedih Kurzweila, ki od leta 2012 vodi razvoj programov za prepoznavanje jezika pri Googlu, ne bo omogočila le dostop do informacij v računalniških oblakih, ampak tudi osvežitev naših možganov, ekvivalentno sedanjim računalniškim občasnim posodobitvam. »Nebiološki del našega mišljenja bo lahko z računalniškega oblaka nalagal v možgane razne veščine. Praktično bo odstranil meje našemu umu,« je prepričan Kurzweil.

Naj njegova napoved zveni še tako neverjetno, je vendarle res, da so pred leti enako zvenele tudi druge napovedi tega futurologa, ki ga v ZDA pojmujejo kot naslednika izumitelja Thomasa Edisona. A se jih je večina uresničila – med njimi tudi tista iz leta 1996, da bo računalnik premagal človeka v šahovskem dvoboju.

Sploh pa se je uresničila že njegova prva napoved: komaj petleten je svojim staršem, židovskim emigrantom iz Avstrije v ZDA, napovedal, da bo izumitelj. Danes po zaslugi vrste izumov, med drugim tudi naprave, ki je prva prepoznala tiskani tekst, ali tiste, ki je tiskani tekst prva prenesla v govor, že domuje v ameriškem nacionalnem hramu slave.

Prijavi sovražni govor