Svet so ljudje: Najmlajša milijarderka na svetu

Premoženje je mladi Norvežanki in njeni sestri podaril oče

S. R. P.
sob, 05.03.2016, 18:00

Alexandra Andresen ima 19 let in se po videzu in vedenju ne razlikuje od večine svojih vrstnic v razvitem svetu. Vozi se z avtom, kupljenim iz druge roke, ko nakupuje, preverja cene in išče najugodnejšo možnost. Navdušena je nad konji in dresurnim jahanjem in se tekmovalnemu jahalnemu športu posveča, kolikor more. A vendarle ta mlada Norvežanka odstopa od vrstnic v svoji domovini in celo po svetu. Po ta teden objavljeni lestvici najbogatejših Zemljanov, ki jo pripravlja revija Forbes, je namreč najmlajša milijarderka na svetu.

Čeprav je v jahanju osvojila že vrsto lovorik, leta 2014 tudi srebrno evropsko medaljo med juniorji, ji ta šport, tradicionalno povezan z veliko denarja, ni pomagal k rekordu najmlajše milijarderke. Nasprotno, ukvarjanje z njim je bilo tako drago, da si ga brez podpore staršev ne bi mogla privoščiti, je priznala. Prav s pomočjo staršev pa se je tudi zavihtela na sam vrh milijarderjev.

Oče Johan F. Andresen, lastnik in generalni direktor Ferd Holdings, se je pred leti odločil, da glavnino svojega premoženja pokloni Alexandri in njeni tri leta starejši sestri Katharini, študentki družbenih ved na amsterdamski univerzi. Njegove dejanje ne preseneča: večina bogatih ljudi v tej skandinavski državi svojim otrokom že med šolanjem pokloni del poslovnega premoženja, da bi se že v letih odraščanja privadili odgovornosti za upravljanje denarja.

Čeprav je bilo torej njuno odraščanje »obremenjeno« z odgovornostjo za ogromno premoženje, se ni kaj prida razlikovalo od odraščanja njunih vrstnikov. Obe sta se šolali v javnih šolah in bili »obsedeni z varčevanjem, odkar pomnim«, Alexandrine besede povzema The Telegraph. »Del žepnine sem dajala na stran, da sem si lahko kupila čevlje ali torbico, ne da bi morala za denar prositi mamo.«


Prijavi sovražni govor