Svet so ljudje: Naslednica Einsteina?

Mlada, komaj 22-letna hči kubanskih priseljencev v ZDA, konstruira letala in pripravlja doktorat na Harvardu

S. R. P.
sob, 19.03.2016, 10:00


Sabrina Gonzales
Pasterski iz Chicaga, 22-letna hčerka priseljencev s Kube, nekdanja šolarka in dijakinja javnih šol, se po videzu ne razlikuje kaj dosti od sovrstnic. Od večine se loči le po navdušenju nad hitrostjo motorjev in športnih letal. Kajti teh ne občuduje le od daleč, ampak jih tudi načrtuje, gradi in pilotira.

Pri 14 letih je z dokumentacijo o enomotornem letalu, ki ga je sama skonstruirala, odšla po odobritev na sloviti MIT – Massachussetski tehnološki inštitut. Tam so jo uvrstili na dolg čakalni seznam, a ko so njeni načrti prišli v roke profesorjema Allenu Hagertyju in Earllu Murmanu, so jo pri priči poklicali na MIT. Danes, osem let pozneje, ima Sabrina v žepu diplomo MIT, pripravlja zagovor doktorata na univerzi Harvard, službo pa ji ponujata tako Nasa kot Jeff Bezos – za razvoj in izdelavo zračnih plovil.

A se ne za prvo ne za drugo ponudbo vsaj za zdaj verjetno ne bo odločila. Fundacija Herz ji je namreč do leta 2020 podelila znanstveno štipendijo 250.000 dolarjev, ameriška Nacionalna znanstvena fundacija pa še dodatnih 150.000 dolarjev. Mlada znanstvenica, ki jo boste zaman iskali na facebooku, instagramu ali tviterju, saj za te oblike druženja nima časa, je namreč spisala že nekaj razprav iz kvantne in visokoenergijske fizike, njena dela pa sta med drugimi citirala celo znamenita fizika Stephen Hawking in Andrew Strominger.

Prikupno 22-letnico, ki jo nekateri že razglašajo za naslednico Alberta Einsteina, ne mikajo niti pametni telefoni, nikakor pa se ne more upreti vožnji z motorjem ali športnim letalom. A je tudi ta njena strast v korist fizike, njene najljubše znanosti. »Vsak fizik bi se moral naučiti voziti z motorjem. Tako vožnja z motorjem kot let z malim letalom v človeku vzbudita fizikalno intuicijo, ki je v znanosti zelo pomembna,« meni nadobudna znanstvenica.


Prijavi sovražni govor