Svet so ljudje: Po facebooku - umetna inteligenca?

Ustanovitelj socialnega omrežja facebook Mark Zuckerberg bi v letu 2016 bi rad ustvaril pomočnika z umetno inteligenco.

K. Š.
tor, 05.01.2016, 18:00

Ustanovitelj socialnega omrežja facebook Mark Zuckerberg je spet presenetil. Potem ko je konec lanskega leta, ob rojstvu hčere, sporočil, da bo prodal svoje delnice in denar namenil dobrodelnim projektom, je tokrat objavil – na svojem profilu na facebooku, seveda – svojo novoletno zaobljubo. V letu 2016 bi rad ustvaril pomočnika z umetno inteligenco. Ta naj bi mu pomagal pri urejanju njegovega življenja doma in na delu. Za lažjo predstavo: želi si, kot sam navaja, ustvariti pomočnika, kot je Edwin Jarvis, butler Iron Mana v Marvelovih stripih.

Kot poroča Guardian, je to najnovejši izmed Zuckerbergovih osebnih ciljev, nekakšnih mini izzivov, ki si jih postavi vsako leto. Med dosedanjimi, denimo, so: prebrati dve knjigi na mesec v 2015, preživeti leto zgolj z mesom, ki ga je sam »ubil« leta 2011, in učenje mandarinščine v letu 2010. Zuckerberg je menda precej vztrajen; ko si postavi neki cilj, ga tudi uresniči. Oktobra lani je tako pokazal enega izmed rezultatov: na univerzi v Pekingu je študente nagovoril – v mandarinščini.

Kot pojasnjuje, bo projekt razvijanja umetne inteligence začel z »raziskovanjem, kakšno tehnologijo pravzaprav že imamo na voljo«. Obstaja namreč že kar nekaj orodij, ki nam omogočajo precej visoko raven upravljanja, nadzorovanja in s tem vzpostavljanja tako imenovanega pametnega doma. »To bo zabavno-intelektualni izziv,« pravi Zuckerberg, ki se veseli, da bo novo znanje lahko delil z drugimi, ki jih to področje zanima.

A ni trajalo dolgo, da so se oglasili kritiki. Medtem ko namreč Zuckerberg rad opozarja na podobnost med njegovimi načrti in fiktivnim likom, butlerjem Jarvisom, drugi omenjajo nekoliko manj mično primerjavo, in sicer, da bo njegovo najnovejše udejstvovanje bolj spominjalo na prizore iz lanskega trilerja Ex Machina, v katerem izumitelj Nathan Bateman, ustanovitelj nekakšnega hibrida med spletnim iskalnikom in socialnim omrežjem z imenom Bluebook, ustvari robota z umetno inteligenco Ava, a ga/jo drži v svoji kleti.

Prijavi sovražni govor