Svet so ljudje: Premalo žensk med kandidati za oskarje

Modna oblikovalka Diane von Fürstenberg se zavzema za ravnotežje med moškimi in ženskami v filmski industriji

L. P.
sob, 27.02.2016, 10:00

»V filmski industriji še vedno dominirajo moški, zato moramo še veliko storiti, da bo tudi tu ravnotežje med spoloma bolj izravnano,« je po srečanju z letošnjimi nominirankami za oskarje izjavila modna oblikovalka Diane von Fürstenberg.

Neformalno druženje tako imenovane ženske lige kandidatk za oskarje v sredo na domu von Fürstenbergove je bilo pravzaprav del ogrevanja pred nedeljskim bliščem. Sogostiteljica srečanja je bila namreč tudi Donna Langley, direktorica filmskega studia Universal Pictures. Poudarjanje enakosti med spoloma pa naj bi pomagalo pri preusmerjanju pozornosti z letošnjega madeža, povezanega z oskarjevimi nominiranci. Ker med njimi ni temnopoltih kandidatov, je veliko slavnih napovedalo bojkot jutrišnje podelitve v Hollywoodu.

Von Fürstenbergova se je včeraj pohvalila, da se je njenemu vabilu na tradicionalno žensko druženje letos odzvalo kar 33 nominirank za oskarje v različnih kategorijah, kar je enajst gostij več kot lani. Čeprav jo veseli, da se povečuje število umetnic, povezanih s filmom, kot so igralke, kostumografke in celo scenaristke, ocenjuje, da je še vedno premalo žensk med režiserji in producenti. Hierarhija z moškim na vrhu je med filmskimi ustvarjalci še vedno prevladujoča, pravi.

Vplivna oblikovalka, ki bo letos praznovala 70 let, se je v svetu mode uveljavila po ločitvi z nemškim princem Egonom von Fürstenbergom. Sloves pa je gradila tudi na zavzemanju za enakopravnost žensk, pri čemer ji, kot priznava, včasih zdrsne. Svojim gostjam je namreč zaupala, da ji je spontano ušla tale opazka: »Kaj? Ženska me bo operirala?« Njena pripomba je potrdila, da so nekateri predsodki še vedno trdno zakoreninjeni celo pri feministkah. Prav zato je glasno zavzemanje za enakovrednost med spoloma nujno, če naj izginejo predsodki.


Prijavi sovražni govor