Svet so ljudje: Prva za volanom formule ena

Čeprav je formula ena še danes trdno v domeni moških, je prva ženska za volanom dirkalnika F1 nastopila pred več kot pol stoletja.

tor, 12.01.2016, 10:30

To je bila Italijanka Maria Teresa de Filippis, ki je pred dnevi umrla v 90. letu starosti. V zgodovino se je vpisala leta 1958, ko je na Veliki nagradi Belgije z maseratijem osvojila deseto mesto. Tega leta je nastopila še na dveh dirkah, na velikih nagradah Portugalske in Italije, kjer pa dirk ni dokončala.

Leto pozneje, 1959., je za moštvo Porsche nastopila še na dirki v Monaku, a se ni kvalificirala za nastop na glavnem tekmovanju. Ko se je tega leta na dirki za Veliko nagrado Nemčije smrtno ponesrečil njen fant in vodja ekipe Porsche Jean Behra, je Maria Teresa de Filippis, stara 33 let, zapustila moštvo in nehala dirkati.

Leto 1958 je bilo za formulo ena posebno tragično, saj se je smrtno ponesrečilo kar nekaj dirkačev. Smrt njenih prijateljev dirkačev in nato še nesreča Jeana Behre v spremljevalnem avtomobilu nemške dirke leta 1959, na kateri naj bi nastopila tudi ona, sta Mario Tereso de Filippis močno prizadeli in jo za kar dvajset let odvrnili od motošporta.

Šele leta 1979 se je pridružila klubu nekdanjih voznikov formule ena in leta 1997 postala njegova podpredsednica. Bila je tudi soustanoviteljica in nato predsednica kluba Maserati. Šele 15 let po njenem odhodu z dirkaških prizorišč je v formuli ena znova nastopila ženska, rojakinja Lella Lombardi, ki je še vedno edina, ki ji je (v nastopih med letoma 1974 in 1976) uspelo končati dirko na položaju, ki prinaša točke. Vseh skupaj je na najelitnejšem dirkaškem tekmovanju nastopilo zgolj šest žensk.

Prijavi sovražni govor