Svet so ljudje: Spomeniško zaščiteni punkovski grafiti

Institucija Historic England je grafite Johnnyja Rottna, pevca skupine Sex Pistols, umestila na seznam zgodovinskih kulturnih dobrin.

A. Ž.
sre, 23.03.2016, 12:00

Štirideset let po tem, ko je Johnny Rotten, glas skupine Sex Pistols, s flomastrom kracal po zidovih starodavne londonske hiše na Denmark Street, je ta pobalinska gesta dobila epilog. Danes 60-letni John Lydon, kot mu je v resnici ime, ni dobil vabila k sodniku za prekrške, temveč je britanska vladna institucija Historic England, pristojna za varstvo kulturne dediščine, njegove grafite in stavbo, v kateri so bivali člani skupine, umestila na seznam posebno varovanih zgodovinskih kulturnih dobrin.

Razprava o zgodovinskem in kulturnem pomenu Rottnovih stenskih poslikav se je začela pred petimi leti, ko je arheološka znanstvena revija Antiquity objavila študijo dveh avtorjev o pomenu Rottnovih grafitov. Študija je tedaj sprožila nekaj pikrih pripomb – vokalista skupine Sex Pistols so primerjali z avtorjem starodavnih poslikav v španski Altamiri in namigovali, da je prvi glas punk rocka nekakšen sodobni jamski človek. Vendar se sodobni varuhi kulturne dediščine niso ozirali na hudobne namige o punku in paleolitskih stenskih slikarijah. Štirideset let po tem, ko so Sex Pistols povsem preorali glasbeno pokrajino, so se na seznamu varovane kulturne dediščine znašle Rottnove upodobitve menedžerja skupine Sex Pistols Malcolma McLarna, člana skupine Sida Viciousa in Rottnov avtoportret. Da gre res za avtoportret, so strokovnjaki ugotovili zaradi zob. Zob? Johnny Rotten (Gnili) je vzdevek dobil zaradi gnilih zob. In na stenski poslikavi so zobje upodobljene osebe res gnili.

Sex Pistols so bili svetovne slave deležni v času, ko je britanska kraljica leta 1977 obhajala srebrni jubilej, 25-letnico nošenja krone. Mladeniči so se ob jubileju neizmerno norčevali iz kraljice. Letos London praznuje 40 let punka. Pokrovitelj praznovanja je londonski župan Boris Johnson.

Prijavi sovražni govor