Svet so ljudje: Stranski učinek vulkanskega izbruha

Preložen let je britanskemu režiserju Jamieju Donoughuenu odprl pot do oskarja.

S. R. P., S. R. P.
sob, 16.01.2016, 21:00



Ko je britanski režiser in pisec scenarijev kratkih filmov Jamie Donoughue pred petimi leti prvič pristal na prištinskem letališču, o Kosovu ni vedel veliko. Prav tako takrat ni niti slutil, da se bo kratko bivanje raztegnilo v tedne in da ga bo ta prisilni podaljšek pet let pozneje uvrstil med nominirance za prestižnega oskarja. Izbruh vulkana na Islandiji je tedaj dodobra zatemnil nebo nad delom letalskih poti in sledile so odpovedi letov, med njimi tudi Jamiejevega povratnega s Kosova.

Med čakanjem na drugi let pa je Donoughue na Kosovu srečal ljudi in slišal zgodbe, ki so ga tako pretresle, da jih je sklenil prenesti na film. Nastal je film Šok, ki je pred dnevi v Prištini ob živem prenosu razglasitve nominacij za oskarje sprožil pravi izbruh navdušenja. Šok, kratek film o resnični zgodbi dveh dečkov na Kosovu med vojno v devetdesetih letih je prejel nominacijo za tujejezični kratki film in Kosovo tako prvič plasiral na podij svetovne filmske produkcije.

»Med čakanjem na nadomestni let sem takrat videl in slišal marsikaj, kar se mi je zdelo vredno sporočiti svetu, ki o teh krajih in ljudeh niso vedeli prav veliko,« je povedal Donoughue. Skupaj z glavnim junakom resnične zgodbe, Albancem Eshrefem Durmishijem, se je lotil priprave filma v kosovsko britanski koprodukciji, z Durmishijem v eni glavnih vlog. Naredila sta napeto in pretresljivo zgodbo o dveh najstnikih, ki sta se med vojno v devetdesetih letih preživljala z zvijanjem cigaret za srbske vojake.

Jamie je odkril ljubezen do filma že s 17 leti, ko je pomagal pri postavljanju filmskih prizorišč, po šolanju pa je v rodnem Leedsu ustanovil firmo za produkcijo videev. Pred režijo filma Šok je ustvarjal predvsem glasbene videe in reklame. Šele soočenje s kosovsko realnostjo pred leti pa ga je potisnilo tudi v svet filmske drame.

Prijavi sovražni govor