V Berlinu našli ukradene Lennonove predmete

Nemška policija je našla več kot 100 ukradenih predmetov Johna Lennona, med njimi tri dnevnike.

Be. B.
sre, 22.11.2017, 13:42; spremenjen: 14:13

Dnevniki, zvočni posnetki koncertov skupine The Beatles, dva para očal, notni zapisi in cigaretna škatlica so bili včeraj razstavljeni na glavni berlinski policijski postaji. 58-letnega moškega, ki ga sumijo preprodaje ukradenih Lennonovih stvari, je policija v ponedeljek, po hišni preiskavi in preiskavi avta, aretirala.

Lennonove stvari so leta 2006 ukradli od Yoko One v New Yorku. Vdova Ono pa je predmete iz slik na nemškem konzulatu v New Yorku že identificirala, poročajo nemški mediji.

Detektivi so povedali, da so večino stvari zasegli julija letos iz dražbene hiše v Berlinu, to pa je sprožilo nadaljnjo preiskavo iskanja ukradenih predmetov, poroča BBC.

Martin Steltner, predstavnik berlinskega tožilstva, je sporočil, da imajo na sumu pri preprodaji predmetov še enega moškega, ki pa živi v Turčiji in je zato zanje nedosegljiv. Znano je, da je ta osumljenec nekdanji voznik vdove Johna Lennona.

Steltner je dejal, da ni jasno, ali bodo ukradene predmete lahko vrnili v zapuščino Johna Lennona. Predmeti oziroma z njimi povezani spomini, ki so v tesni navezavi s skupino The Beatles, bi lahko vrednost predmetov na javni dražbi zelo zvišali.

Partitura za Lennono pesem Woman. Foto: Florian Boillot/Reuters

Jakna prodana za slabih 12 tisoč evrov

Februarja letos so usnjeno jakno, ki jo je domnevno nosil Lennon, na dražbi v Angliji prodali za okoli 11.700 evrov (10.400 britanskih funtov).

Septembra pa so iz dražbe v Angliji umaknili originalno partituro za pesem Beatlov Eleanor Rigby, saj je bila menda ukradena.

Na roke napisan notni zapis, ki ga je podpisal Paul McCartney, je bil prodan z izklicno ceno približno 22.500 evrov (20.000 funtov).

Prijavi sovražni govor