Znastveniki dokazali, da blondinke niso neumne

Povprečni inteligenčni kvocient blondink je višji od povprečja temnolask.

Pi. K., STA
pon, 28.03.2016, 12:28

Boston - Stereotip, da so blondinke neumne, je popoln nesmisel, je pokazala študija profesorja z bostonske univerze Jaya Zagorskyja. Ta je dokazal, da so blondinke enako inteligentne kot ženske z drugačno barvo las, poroča ameriški spletni portal Medical News Today.

Študija rezultatov testov, s katerimi Pentagon oceni inteligentnost oseb, ki se prijavijo za pripadnike ameriških oboroženih sil, je pokazala, da je povprečni inteligenčni kvocient (IQ) blondink višji od povprečja temnolask. Povprečni IQ plavolask znaša 103,2, medtem ko povprečje pri rjavolaskah znaša 102,7, pri rdečelaskah 101,2 in pri črnolaskah 100,5.

Rezultati tako kažejo ravno nasprotno od stereotipa, vendar Zagorsky opozarja, da gre pri tem za statistično napako. »Ne moremo z gotovostjo trditi, da so blondinke pametnejše od ostalih žensk, zagotovo pa lahko rečemo, da niso bolj neumne,« je dejal.

Podatke je pridobil iz rezultatov testov iz leta 1980, ki jih je rešilo 10.878 Američanov, starih med 14 in 21 let, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

»Raziskava odgovarja na vprašanje, ali so blondinke resnično neumne. Vprašanje ni nepomembno, saj bi lahko imele blondinke zaradi predsodkov, da so manj inteligentne, težave v poklicni karieri,« je povedal Zagorsky. Prav zaradi tega pa po njegovih besedah šale o blondinkah niso prav nič duhovite.

Povezane novice

Delov vseved: Imajo moški res raje plavolaske?
28. avgust ob 15:00
Stvar okusa sicer, ampak znanstveniki pravijo: Da.
Prijavi sovražni govor