Aleksander Mežek: Živim v podarjenem času

Slovenski glasbenik in ambasador akcije Pravi moški o izkušnji z rakom in o pomenu pravočasnega ukrepanja.
Objavljeno
03. februar 2016 15.24
Diana Zajec
Diana Zajec

Da ima raka, so odkrili pred desetimi leti − in s tem potrdili slutnje, ki so ga obhajale že kar nekaj časa. Prognoza ni bila dobra; napovedali so namreč, da bo njegovo življenje izzvenelo v približno šestih mesecih.

Toda priznani slovenski pevec in kitarist, skladatelj, tekstopisec in producent Aleksander Mežek je danes tu, med nami. Čil, poln energije in veselja do življenja, prijazen, nasmejan, pripravljen na pogovor in na razkritje svoje osebne izkušnje.

Je ambasador akcije Pravi moški, kampanje, ki naj bi izboljšala sliko Slovenije − ta je namreč med desetimi državami na stari celini, kjer je umrljivost zaradi raka pri moških na prvem mestu. Projektu se je pridružil tudi zato, da bi slovenske moške pomagal spodbuditi k takojšnjemu ukrepanju, če gre karkoli narobe. Če se zalomi pri zdravju, vrednoti, ki jo na Slovenskem postavljamo na najvišji piedestal − vendar na skrb zanjo vse prepogosto pozabimo.

»Moški si, dokler je vse v redu z našim zdravjem, običajno mislimo: Meni se kaj takega ne more zgoditi. Tudi sam se nisem odzval prav nič drugače. Pri ničemer v življenju namreč nisem pretiraval v tolikšni meri, da bi se zaradi tega počutil ogroženega,« se spominja Aleksander Mežek.

A razmišljanje o raku mu kljub vsemu ni dalo miru. »Morda prav zaradi tega, ker so nekateri moji prijatelji in prijateljice že imeli probleme zaradi raka. Sledil sem člankom na to temo, televizijskim oddajam,« pove.
Vedel je, da ta bolezen vedno povzroči spremembe v telesu. »Ko sem jih zaznal tudi sam, sem se odzval tako kot moški nasploh. O tem nisem govoril. Znano je, da moški o tem ne govorijo − tudi zaradi skrbi, da bi bili rezultati pregledov in diagnostike neugodni zanje, da bodo sledili posegi, ki se jih bojijo, morda sramujejo … In tako čakaš, v pričakovanju, da bo naslednji teden morda prišlo do izboljšanja. Mnogi se na ta način tolažijo,« meni slovenski glasbenik.

»Kupil sem knjigo, proučil simptome, ki sem jih opažal pri sebi. Med boleznimi s takšnimi simptomi je bil tudi rak. Takrat nisem več čakal. Vem, da bi to moral narediti že prej, takoj, ko sem opazil prvo spremembo v organizmu. Takrat nisem ukrepal, a vsaj informiral sem se − kajti tudi po tem, ko prideš v stik z zdravnikom in zdravstvenim osebjem, je zelo pomembno, da veš, o čem se pogovarjaš, da razumeš, kaj ti govorijo. Le tako človek dobi odgovore, ki so zanj med zdravljenjem bistvenega pomena,« priznava Aleksander Mežek.

 

Sam se je na takšno »soočenje« skrbno pripravil, tudi s pomočjo ljudi, ki so to bolezen že izkusili. »Prav je, da se prepustiš strokovni pomoči in znanju, čim prej, čeprav ni vedno vnaprej jasno, kakšen bo izid. Tega pravzaprav nikoli ni mogoče vedeti. In to je pri tej bolezni, ki lahko življenje tudi pospešeno ugasne, najbolj kočljivo. Zato moramo biti ozaveščeni. Pripravljeni, da se s to boleznijo borimo, da se ji upremo,« pravi človek, ki mu je uspelo zmagati v boju z rakom.

Ko so mu postavili diagnozo, je bil tumor velik za moško pest. »Imel sem srečo, da še ni bil razsejan. Ni še prebil sten črevesja, toda zdravniki so mi povedali, da so ukrepali v zadnjem trenutku,« je iskren. Zdravljenje ni bilo lahko, prestal je dve operaciji, moral je imeti stomo, zdravili so ga tudi s kemoterapijo in obsevanjem.

»Ko nekaj takega preživiš, lahko s predrugačenim razumevanjem, z na novo pridobljenim védenjem in zavedanjem pogledaš nazaj in veš, da bi, če bi vedel, kaj te čaka, zagotovo ravnal drugače. Ukrepal bi hitreje, šel pravočasno na pregled in se mogoče vsem tem postopkom zdravljenja, tej težki preizkušnji izognil,« ugotavlja Aleksander Mežek.

Zato danes vsem in vsakomur, ki se bo morda srečal s to boleznijo, polaga na srce: Ne odlašajte, ukrepajte takoj, čim prej, da boste lahko premagali raka, to zahrbtno bolezen, ki je običajno ni mogoče opaziti, dokler ni prepozno.

Njemu je uspelo. Preživel je težko bolezen, doživel neke vrste ponovno rojstvo: »V procesu zdravljenja in premagovanja bolezni se preprosto moraš vprašati o svoji minljivosti. Mimo tega ni mogoče iti. Ko se izvlečeš iz primeža bolezni, imaš občutek, da ti je bilo nekaj podarjeno. Sam občutim, kot da živim v podarjenem času.«

Če bi nam Aleksander Mežek to poskušal povedati z eno od svojih melodij, bi pravzaprav lahko zapel: Ajda pa znova cveti …

***

Jutri je svetovni dan boja proti raku. V časopisu Delo smo na straneh znanosti pripravili dva obsežnejša prispevka:

* Čedalje boljši rezultati pri zdravljenju raka

* Moški, poskrbite zase

Preberete ju lahko že danes po 22. uri v večernem Delu na vaši tablici ali pametnem telefonu (s sistemom IOS ali Android) oziroma jutri zjutraj v časopisu Delo ali na Delo.si.