Aplikativna znanost: brezglutensko pivo

Od razvoja novih, genetsko spremenjenih probiotičnih sevov na eni do razvoja piva iz ajde na drugi strani.
Objavljeno
09. februar 2016 16.25
shutter/ajda
Diana Zajec
Diana Zajec

Prof. dr. Rok Orel ni le blagovna znamka ljubljanske pediatrične klinike, ampak je »Dr. Orel« tudi prepoznavni znak novega slovenskega piva iz ajde. Kaj pomeni ta izlet v neznano?

»Na eni strani na visoki znanstveni ravni sodelujemo s kolegi s farmacevtske in medicinske fakultete ter predstavniki inštituta Jožef Stefan pri razvoju novih, gensko spremenjenih probiotičnih sevov. Ti spadajo v skupino tako imenovanih farmakobiotikov kot nosilcev aktivnih snovi, ki delujejo kot zdravilo. Na drugi strani pa je bil razvoj piva iz ajde, ki se s slovenskega trga že seli v tujino, med drugim na Japonsko, popolnoma aplikativne znanstvene narave. Ta projekt smo izvedli skupaj s kolegi z oddelka za živilstvo biotehniške fakultete,« pojasnjuje gastroenterolog.

Izhodišče tega izziva, ki se mu dr. Orel, kot pravi, preprosto ni mogel upreti, je bila ajda.

»Ajda, ki je del slovenske kulinarične tradicije, je zelo funkcionalno živilo. Vsebuje številne za zdravje koristne snovi, denimo antioksidante, predvsem rutin. Ima izjemno ugodno ogljiko-hidratno sestavo, veliko teh ogljikovih hidratov pa spada med prebiotike. Uporabljamo jo podobno kot žito, čeprav ni žito – in tu je njena dodana vrednost: ne vsebuje glutena. Zato jo lahko uživajo ljudje, ki morajo iz zdravstvenih razlogov črtati gluten (v kakršnikoli obliki) z jedilnika,« niza argumente, ki so sestavili mozaik tega projekta.

»Ker sem velik ljubitelj piva, bi ga, če ne bi smel uživati glutena, pogrešal, kajti običajna piva so, kot vemo, narejena iz ječmenovega slada. Zato smo se odločili za razvoj brezglutenskega ajdovega piva, kar se je izkazalo za zelo zahteven tehnološki izziv. A kolegi z biotehniške fakultete so mu bili kos,« je na ta »mercedes med brezglutenskimi pivi« ponosen Rok Orel, ki se sicer na znanstveni ravni poglobljeno ukvarja s proučevanjem vpliva probiotikov in prebiotikov na zdravje človekove črevesne mikroflore.