Belgija priznala molk glede oporečnih jajc

Belgijo pretresa afera s prepovedanim insekticidom v kokošjih jajcih. Prodajali so jih tudi na Nizozemskem in v Nemčiji, v Slovenijo naj ne bi prišla.

 

 

M. P. V., STA
sob, 05.08.2017, 18:45

Belgijske oblasti so priznale, da so že v začetku junija vedele za potencialno kontaminacijo jajc s prepovedanim insekticidom fipronil, a so glede tega molčale. Belgijska agencija za varno hrano AFSCA je namreč zaradi suma prevare primer predala tožilstvu, od tega trenutka naprej pa morala spoštovati načelo tajnosti, STA povzema poročanje francoske tiskovne agencije AFP.

»Od začetka junija smo vedeli, da morda obstaja težava s fipronilom v perutninskem sektorju,« je povedala tiskovna predstavnica AFSCA Katrien Stragier. »Takoj smo sprožili preiskavo in tudi obvestili tožilstvo, saj je šlo za morebitno goljufijo. Od takrat je veljala tajnost preiskave,« je pojasnila. Stragierjeva je dodala, da na upravi razumejo pomisleke ljudi glede javnega zdravja. »Skušamo odgovoriti na njihova vprašanja,« je dejala.

Umik več milijonov jajc

Prejšnji mesec so sledove fipronila našli v jajcih v Belgiji in na Nizozemskem, prihajala pa naj bi iz nizozemskih farm nesnic. Belgijske trgovine so jajca že umaknile s polic, saj rezultati dodatnih analiz še niso znani. Več milijonov jajc so umaknile tudi nizozemske in nemške trgovine, med slednjimi trgovska veriga Aldi.

Nemški minister za kmetijstvo Christian Schmidt je belgijske in nizozemske oblasti pozval, naj raziščejo dogajanje. »Nekdo je očitno deloval s kriminalnim namenom kontaminirati jajca s prepovedanim proizvodom,« je dejal za časnik Bild.

Nizozemska zaprla petino perutninarskih farm

Nizozemska uprava za varno hrano NVWA je ta teden zaradi škandala zaprla 138 perutninarskih farm, okoli petino v državi, s katerih naj bi prihajala jajca, ki vsebujejo fipronil. Ta se pogosto uporablja pri proizvodnji veterinarskih produktov za zatiranje bolh, uši in klopov, vendar se z njim ne sme zdraviti živali, ki so namenjene za prehrano ljudi, kot so piščanci. Svetovna zdravstvena organizacija fipronil uvršča med zmerno strupene snovi, ki v visokih koncentracijah povzroča slabost in vrtoglavico, v izjemno visokih koncentracijah pa lako poškoduje ledvica, jetra in limfne žleze.

Dosedanja preiskava kaže, da naj bi strupeno snov kmetijam prodajalo nizozemsko podjetje Chickenfriend za zatiranje trdovratnega zajedavca - rdečih pršic. Substanco z insekticidom naj bi Chickenfriendu dobavljalo neko belgijsko podjetje, a to še ni potrjeno.

Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so za STA ta teden pojasnili, da so bili o odpoklicih jajc obveščeni prek evropskega sistema hitrega obveščanja. Prek sistema so tuji kolegi posebej obvestili tiste države, ki so prejele pošiljke spornih jajc, vendar po trenutno razpoložljivih podatkih Slovenije ni med njimi.

 

Prijavi sovražni govor