G+Vprašanje: Kako odkrijemo in zdravimo srčno popuščanje?

Odgovarja prof. dr. Bojan Vrtovec dr. medicine iz Kliničnega oddelka za kardiologijo, UKCL -  na vprašanja, kaj je srčno popuščanje, kakšni so njegovi zanki, kako zdravimo srčno popuščanje?
Fotografija: Dr. Bojan Vrtovec Foto: Arhiv Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije
Odpri galerijo
Dr. Bojan Vrtovec Foto: Arhiv Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

Kaj je srčno popuščanje? Srčno popuščanje je bolezensko stanje pri katerem okvarjeno srce ne zmore črpati dovolj krvi, da bi zadostilo potrebam ostalih organov in tkiv. Gre za klinični sindrom, ki je lahko posledica različnih bolezni. Diagnoza srčnega popuščanja temelji na klinični sliki in dokazu oslabljenega delovanja srca s slikovnimi metodami.

K osnovni diagnostiki srčnega popuščanja sodijo laboratorijske preiskave, EKG in rentgenska slika prsnega koša; najpomembnejša preiskava pa je ultrazvok srca. Z ultrazvočno preiskavo lahko v večini primerov potrdimo ali ovržemo sum na srčno popuščanje, ocenimo stopnjo prizadetosti delovanja srca funkcije, pomaga pa tudi pri ugotavljanju vzroka srčnega popuščanja.

Kakšni so znaki srčnega popuščanja? Simptomi in znaki srčnega popuščanja so posledica zmanjšanega srčnega iztisa in s tem zmanjšane prekrvavitve organov. Najpomembnejši simptomi so težko dihanje ob telesnih naporih, težko dihanje v ležečem položaju, utrujenost, zmanjšana telesna zmogljivost, otekanje nog in trebuha in napadi težkega dihanja v nočnem času.

Kako zdravimo srčno popuščanje? Načini zdravljenja srčnega popuščanja so neposredno povezani s stopnjo napredovanja bolezni.

Pri blažji obliki bolezni so dovolj nefarmakološki ukrepi in zdravljenje z zdravili, pri napredovalem srčnem popuščanju pa pridejo v poštev tudi invazivne in kirurške metode zdravljenja. Med nefarmakološkimi ukrepi je zelo pomembno, da bolniki omejijo vnos soli in tekočine.

Priporočljivo je zmanjšanje telesne teže in prenehanje kajenja ter čezmernega uživanja alkohola.

Koristna je tudi nadzorovana telesna vadba, ki lahko pomembno izboljša telesno zmogljivost.

Z zdravili želimo čim bolj zmanjšati simptome srčnega popuščanja in pogostnost poslabšanj ter bolnikom podaljšati življenje. Pri zdravljenju srčnega popuščanja uporabljamo zaviralce konvertaze angiotenzina, zaviralce angiotenzinskih receptorjev, blokatorje beta, zaviralce aldosterona, diuretike, nitrate in digitalis. V zadnjem času je na voljo tudi novo zdravilo, ki spada v skupino zaviralcev neprilizina in angiotenzinskih receptorjev, ki s kombiniranim delovanjem na več različnih prijemališč vodi do izboljšanja klinične slike, zmanjšanja števila hospitalizacij in izboljšanja preživetja bolnikov s srčnim popuščanjem.

Pri bolnikih z napredovalo stopnjo srčnega popuščanja pa je poleg zdravljenja z zdravili na voljo tudi več invazivnih nefarmakoloških metod, kot so zdravljenje z resinhronizacijskim srčnim spodbujevalcem (CRT), presaditev matičnih celic, zdravljenje z mehansko podporo levega prekata (LVAD) in presaditev srca.

Komentarji: