Indija v dnevni sobi Doma starejših občanov Fužine

»Naši stanovalci radi eksperimentirajo in zdelo se nam je, da bo Indija kot dežela tisočerih skrivnosti prava izbira.«
Objavljeno
23. marec 2016 19.27
V. T.
V. T.

»Takšno vadbo bi za boljše počutje potrebovale tudi same,« je skoraj v en glas zamrmrala skupina stanovalk Doma starejših občanov Fužine (DSO Fužine), ko je učitelj Miha na telovadni podlogi počasi drsel v položaj zajca, iz tega v položaj gosenice, zatem pa kot kobra dvignil glavo proti stropu in počasi zaključil telesno vadbo, ki že dolgo ne pripada le Indiji.

Joga, globalni fenomen 21 stoletja, tudi v Sloveniji postaja vedno bolj priljubljena oblika vadbe za sproščanje telesa in uma. In zanjo nikoli ni prepozno. Tako vsaj lahko sodimo po navdušenem odzivu stanovalk doma starejših občanov v Fužinah, ki so pozorno opazovale učitelja joge Miho Zagoričnika med izvajanjem še ene starodavne indijske tehnike telesnega gibanja.

Predstavitev joge je bila le ena od mnogih delavnic, prek katerih so stanovalci fužinskega doma sredi marca za nekaj dni »odpotovali« v Indijo. No, pravzaprav je Indija »pripotovala« v Fužine, k stanovalcem doma upokojencev in v dveh dneh so kar dodobra spoznali to oddaljeno deželo - prek indijske kulinarike, meditacije, glasbe, bollywoodskega plesa, etimologije indijskih imen in še bi lahko naštevali.

»Izleti« v eksotične dežele so že stalnica v DSO Fužine. »Ker našim stanovalcem leta povečini ne dovoljujejo več, da bi odpotovali v oddaljene eksotične kraje, smo Indijo pripeljali v dnevno sobo našega doma,« pravi delovna terapevtka DSO Fužine Monika V. Hribar.

V preteklih letih so skupaj spoznavali tudi Kitajsko, Mehiko, Španijo, zdaj je prišla na vrsto še Indija. Zakaj prav Indija? »Naši stanovalci kljub letom radi eksperimentirajo in zdelo se nam je, da bo Indija kot dežela tisočerih skrivnosti prava izbira. Sodeč po dobrem odzivu naših stanovalcev je bila,« odgovarja sogovornica.

Kot je pri potovanjih v navadi, je bil vozni red dvodnevnega »potovanja« začrtan do potankosti. Začelo se je v sredo s potopisnim predavanjem o Indiji, »čisto zares pa smo v to oddaljeno eksotično deželo stopili v četrtek, ki je bil cel dan namenjen raznoraznim delavnicam o Indiji,« pravi Monika V. Hribar.

V dopoldanskih urah so stanovalci spoznavali jogo in skupaj s kuharjem iz Indije izdelovali slana prigrizka pakora in papad, v popoldanskih urah pa spoznavali skrivnosti joge, petja mantre skupaj s člani gibanja hare krišna, indijski ples, tradicionalno indijsko oblačilo sari in se prepustili glasbi, ki jo je iz tradicionalnih indijskih instrumentov sitar in table izvabil slovenski virtuoz in kantavtor Martin Lumbar. Za popolno potovanje so se v večernih urah posladkali še z indijskim čajem masala in čisto pravim piščančjim curryjem, kot ga pripravljajo v Indiji.