Janez Arko – Johnny je zmogel in je zmagal

Svetovni dan boja proti raku in osebna zgodba o zmagi nad rakom, tudi v kontekstu kampanje »Mi zmoremo. Jaz zmorem.«

čet, 04.02.2016, 19:00

Več kot 90.000 Slovenk in Slovencev, ki so se morali spopasti z diagnozo rak, živi med nami. Premagali so bolezen, katere kremplji so še vedno lahko usodni, in ozdraveli.

Med njimi je tudi mladi Janez Arko - Johnny. Svojo izkušnjo je prelil v pesem, skupaj z dobrim prijateljem, ljubljanskim raperjem Hodžo, ki se je na slovenski raperski sceni uveljavil tako s samostojnimi singli kot tudi s tandemskim sodelovanjem z raperjem Zlatkom.

Johnny in Hodža sta po uspešnem boju z Johnyjevo boleznijo, prvi kot udeleženec (»komadi Hodže so imeli neverjeten motivacijski učinek, ko mi je zmanjkalo volje«) in drugi kot gledalec (»moji komadi so bili Johnnyju ena od vsakodnevnih motivacij«), imela pri oblikovanju izvirnega sporočila z naslovom Bitka jasen cilj. S pesmijo povedati, da je raka mogoče premagati. Dati obolelim izkustveno spodbudo, da se tudi sami spoprimejo z s to težko boleznijo, jih opremiti z dodatno motivacijo, da se tej zahrbtni bolezni postavijo po robu in ubranijo svoje zdravje in življenje.

Pesem pa sta posvetila tudi vsem, ki jim v tem boju ni uspelo.

»Tale pesem je za vse, kateri z rakom se borijo, za prjatle in družino, k ob strani jim stojijo ...; svoja čustva zlivam v tole poezijo, naj se sliš, kako ljudje z rakom se borijo ...; ena sila u meni, ena senca u temi, ena solza mamina pa ena slika na steni, ena duša ranjena pa njeni kriki izgubljeni, ta komad naj gor te dvigne, ko se znajdeš na kolenih ...«.

Zgodba danes ozdravljenega, ki mu je, poleg bližnjih, v vseh trenutkih premagovanja bolezni stal ob strani in mu nudil nepogrešljivo podporo iskreni prijatelj, je močna. Povedna. Čustvena. Osebna. Neprecenljiva in ganljiva.

»Novica, da sem zbolel za rakom, je bila velik šok. Že kar nekaj časa sem vedel, da nekaj ni v redu z mano, a zdravniki so to pripisovali prehladu. Potem so mi pred štirimi leti postavili diagnozo, odkrili, da sem zbolel za rakom, in zdravljenje na onkološkem inštitutu je hitro steklo,« mi je danes, tik pred objavo Bitke na youtubu, povedal Janez Arko - Johnny.

»Komad je bilo treba objaviti 4. februarja, ni bilo druge, za navdih in spodbudo vsem, ki se srečajo s to boleznijo,« je prepričan Johnny, ki mu je prijateljeva glasba dajala moč pri premagovanju raka.

Diagnozo so mu postavili januarja, na zdravljenju je bil do septembra. Promocijski video, posnet med snemanjem, so objavili že lani, zdaj, ob uradni predstavitvi komada, s katerim s Hodžo delita prestano (pre)izkušnjo z rakom s Slovenijo in svetom, pa Janez Arko - Johnny z zanosom dodaja: »Gremo naprej!«

V času, ko se zbolevnost za rakom povečuje, so prav osebne izkušnje tisto, kar lahko najučinkoviteje pomaga pri ukrepih za zmanjševanje tega težkega bolezenskega bremena. Rak je pravzaprav skupni imenovalec za več sto različnih obolenj, ki lahko vzniknejo v vseh tkivih in organih človeškega organizma.

A zbolevanje je mogoče tudi preprečiti. Ne vedno, a podatki kažejo, da bi bilo z bolj zdravim načinom življenja, katerega bistveni del mora biti tudi ali predvsem redna telesna aktivnost, mogoče preprečiti okoli polovico teh obolenj.

Danes, ob svetovnem dnevu boja proti raku, je Mednarodna zveza proti raku (UICC) - njena člana sta tudi Onkološki inštitut Ljubljana in Zveza slovenskih društev proti raku - začela triletno kampanjo, ki se bo odvijala pod geslom: Mi zmoremo. Jaz zmorem. (We can. I can.). Skupaj naj bi poiskali odgovore na vprašanje, kaj lahko kot družba in kot posamezniki naredimo za globalno zmanjšanje bremena raka.

Foto: Shutterstock

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat, objavljenih ob svetovnem dnevu boja proti raku, je leta 2013 v EU zaradi raka umrlo skoraj 1,3 milijona ljudi, kar je dobra četrtina (26 odstotkov) vseh smrti. Med mlajšimi od 65 let je bil ta delež še višji, saj je znašal kar 37 odstotkov. Med onkološkimi povzročitelji smrti prednjači rak na pljučih (v Uniji je ugasnil 270.000 življenj), rak debelega črevesa in danke (153.000) in rak na prsih (92.600). V omenjenem letu je bil rak najpogostejši vzrok smrti v Sloveniji (32-odstotni delež).

V Sloveniji za rakom bistveno pogosteje kot ženske zbolevajo moški; smo med desetimi evropskimi državami, v katerih je umrljivost zaradi raka pri moških na prvem mestu. Zato se je v teh dneh začela tudi akcija Pravi moški. Pri ozaveščanju za boljšo skrb za zdravje, za sodelovanje v programu Svit in za pravočasen odhod k zdravniku, če pride do sprememb v organizmu, je v pomoč tudi nova spletna stran www.izogniseraku.si.

Prijavi sovražni govor