Kaj morate vedeti o virusu zika

Kateri deli sveta so najbolj ogroženi, kaj je mikrocefalija, v katerem tednu nosečnosti je ogroženost najvišja ...
Objavljeno
11. februar 2016 18.10
HEALTH-ZIKA-IAEA/
Pija Kapitanovič, Maja Čakarić
Pija Kapitanovič, Maja Čakarić

Virus zika so prvič odkrili leta 1947 v Ugandi pri opicah, obolelih in opazovanih zaradi zlate mrzlice, tropske bolezni, ki jo prav tako prenašajo komarji.

Prvi primer okužbe z virusom zika pri človeku so zabeležili leta 1952 v Ugandi in Tanzaniji.

Kako se prenaša

Virus prenašajo komarji vrste aedesa, med katerimi je najpogostejši tigrasti komar, odgovoren tudi za prenos virusa zlate mrzlice, mrzlice denga in virusa čikenganja. Najpogosteje ugrizne zjutraj in pozno popoldan oziroma zvečer. Iz ZDA so poročali tudi o prenosu s spolnim stikom, v Braziliji pa tudi o primeru okužbe s transfuzijo krvi. Tovrstni prenosi naj bi bili redki.

Kakšni so simptomi

Simptomi okužbe z virusom zika so blaga vročina, izpuščaji na koži, rdeče oči, bolečina v mišicah in sklepih, šibkost in glavobol. Simptomi niso intenzivni in običajno trajajo med dvema in sedmimi dnevi. 80 odstotkov okuženih nima nobenih simptomov. V kolikšnem času od ugriza se simptomi pojavijo, trenutno še ni znano, predvideva pa se, da v nekaj dneh. Diagnozo postavijo s testiranjem krvi ali drugih telesnih tekočin. Zaradi blagih simptomov ne zahteva zdravljenja. Smrtnost je skoraj nična. Trenutno ne obstaja nobeno preventivno ali kurativno zdravilo. Najboljša zaščita je zaščita pred komarji.

Razširjenost po svetu

Izbruhe okužb z ziko so do zdaj zabeležili v Afriki, Aziji, Pacifiku ter Ameriki. V Evropi okuženih, razen redkih primerov, ki so se okužili na potovanjih, še ni.

Svetovna zdravstvena organizacija je že razglasila pandemijo zike. Pričakujejo, da se bo razširila po svetu in prizadela od tri do štiri milijone ljudi.

Prvo poročilo o obolelih z ziko je iz Pacifika prišlo leta 2007, leta 2015 pa so se začeli večji izbruhi virusa v državah Južne Amerike. Najhuje prizadeta je Brazilija. O obolelih z ziko so do zdaj poročali že iz vseh delov Amerike razen Kanade in Čila.

V Mikroneziji in Francoski Polineziji povečanega števila mikrocefalije pri novorojenčkih niso zaznali.

Virus in mikrocefalija

Prvi so virus zika začeli povezovati z mikrocefalijo v Braziliji. Število rojenih otrok s premajhnimi možgani se je iz povprečnih 163 na letu v letu 2015 povečalo na 4000.

Mikrocefalija ali bolezen majhne glavice prizadene otrokove možgane in povzroči hudo invalidnost ali celo smrt. Okužbe so nevarne predvsem v prvem in drugem trimesečju nosečnosti.


Včeraj je skupina slovenskih strokovnjakov v ugledni znanstveni reviji The New England Journal of Medicine objavila raziskavo, v kateri je potrdila močno povezavo med virusom zika in mikrocefalijo.

Do ugotovitev so prišli, potem ko se je v Braziliji z virusom okužila noseča državljanka EU. Tretji ultrazvok v 29. tednu nosečnosti je pokazal prve znake mikrocefalije na plodu, obdukcija pa potrdila, da je bil plod okužen z virusom zika.

WHO nosečnicam, ki potujejo na na območja, kjer je ogroženost z virusom povečana, svetuje posvetovanje z zdravnikom.

V Braziliji, kjer potekajo priprave na olimpijske igre, bodo komarje poskusili pokončati z močnimi strupi. V Rio de Janeiru primera okužbe še niso imeli.