Polet: Boleče koleno

Ljudje v zreli dobi se dandanes čedalje bolj posvečajo rekreativnim športom in spreminjajo stereotip upokojenca, ki poseda.
Objavljeno
06. april 2012 10.37
Prim. Rasto Stok, dr. med
Prim. Rasto Stok, dr. med
Aktivnost v zrelih letih se je izrazito povečala, ljudje v tej dobi še vedno tečejo, hribolazijo, igrajo tenis in golf, kolesarijo ter plavajo v mnogo večjem številu, kot so to počeli starejši pred desetletji. Pri tem pa jim žal postavljajo omejitve bolečine v sklepih, kot so kolki, kolena. Danes se bomo posvetili bolečemu kolenu.

Vzroki bolečin v kolenu

Vzrok bolečine v kolenu je največkrat obrabna sprememba, imenovana artroza ali degenerativni artritis. Začne se že v srednji življenjski dobi, navadno napreduje počasi, skoraj neopazno, in postane očitna v starejši življenjski dobi. Zanjo je značilna okvara sklepnega hrustanca, ki izgubi svojo gladkost in se stanjša, sklepna tekočina pa izgubi svoje viskoelastične lastnosti.

Obrabne spremembe v kolenu moramo ločiti od revmatoidnega artritisa, ki je avtoimunsko vnetno obolenje in pri katerem sklepi izrazito propadajo. Revmatoidni artritis se lahko pojavi v kateri koli življenjski dobi, v nasprotju z artrozo, ki se pojavlja v zreli. Pri revmatoidnem artritisu so v krvi povišane vrednosti vnetnih parametrov, česar pri običajni artrozi ne vidimo.

Obrabne spremembe, ki so posledica poškodb, se lahko pojavijo kadar koli po zlomu v predelu kolena, poškodbi vezi in meniskusov.

Značilnosti artroze kolen

Razvije se počasi, mogoče pa je tudi njeno nenadno hitro poslabšanje. Koleno postane slabše gibljivo, otečeno. Bolečina in otekanje sta izrazitejša zjutraj ali po obdobju neaktivnosti, bolečina se poveča tudi po hoji, vzpenjanju po stopnicah, počepanju in teku.

Okvare sklepnega hrustanca in otekanje kolena povzročijo občutek nemoči v kolenu, občasnem »zaskočenju« ali »preskoku«, pri nekaterih pa klinično sliko poslabšajo tudi vremenske spremembe.

Rentgenska slika pokaže zoženje sklepnih špranj, kar je posledica stanjšanja sklepnega hrustanca, ki pa ga na rentgenski sliki ne vidimo. Spremembe sklepnega hrustanca, vezi in meniskusov so vidne na slikah MRI.

Celoten članek preberite na www.polet.si ali kliknite TUKAJ.