Polet O2: Čudežna tabletka

Gibanje rešuje toliko presnovnih in funkcionalnih težav in ima toliko že skoraj farmakoloških učinkov, da ga lahko imenujemo tudi - zdravilo.
Objavljeno
10. februar 2016 12.26
Nada Rotovnik Kozjek
Nada Rotovnik Kozjek

Poli tabletka? Če je kdo ob pogledu na naslov prispevka pomislil, da bo jedel poli salamo v obliki tabletke, se seveda moti. Zapis je namenjen čudežni tabletki za zdravljenje sindroma, ki ga učeno imenujemo »dismobilnost«. V današnji poplavi novih izrazov, s katerimi poskušamo opredeliti stanja, ki so posledica motenj presnove in so za zdravje nevarna, ti izrazi izražajo diagnoze, na podlagi katerih lahko postavimo ustrezno terapijo. In jo nato v postopku zdravstvene obravnave tudi preverimo in prilagodimo. Najbolj praktično bi dismobilnost lahko prevedli kot motnjo gibanja do te mere, da je moteno normalno funkcioniranje v življenju. Delno se temu stanju približamo s slovenskim izrazom slaba pokretnost. Lahko da obstaja tudi kakšen drugi izraz, a to ni pomembno. Pomembno je, kako ljudi, ki začnejo pešati, spet postavimo na dobre in samostojne noge. Se vam zdi trditev o tabletki, ki bo nekoga iz slabe pokretnosti spravila v ponovni tek v življenju, podobna mislim junakov iz znanstvene fantastike?

Kaj je poli tabletka in kako preventivno preprečimo dismobilnost in poskrbimo za zdravje, si preberite na tej povezavi spletne strani Polet O2!