Potuhnjeni virus izbruhnil v epidemiji

Virus zika povezujejo s številnimi deformacijami možganov pri novorojenčkih. Najhuje je v Braziliji, v Evropi ni okužb.
Objavljeno
26. januar 2016 20.20
Helena Kocmur
Helena Kocmur

Ljubljana – Virus zika, ki je občasno izbruhnil na manjših območjih, se je v nekaj mesecih razširil v 23 ameriških državah. Najhuje je v Braziliji, kjer okužbe povezujejo s prirojenimi možganskimi okvarami pri novorojenčkih. Epidemija se širi povsod, kjer jo prenašajo egiptovski komarji. V Evropi okužb ni bilo.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, da se lahko »okuži vsakdo, ki potuje (ali biva), kjer so komarji okuženi z virusom zika. Ta območja so v Afriki, Jugovzhodni Aziji in na otokih v Pacifiku (na primer Francoska Polinezija).« Lani se je virus zika začel širiti po srednje- in južnoameriških državah, najhuje pa je prizadeta Brazilija, zlasti njen severovzhodni del, kjer se je v zadnjih mesecih močno povečalo število novorojenčkov s prirojeno okvaro možganov. Brazilci so zaskrbljeni tudi zaradi prihajajočih olimpijskih iger, in čeprav virusa v Riu de Janeiru še niso zasledili, so nad komarje poslali 220.000 vojakov. Obenem nameravajo 400.000 nosečnicam iz šibkejših socialnih okolij razdeliti zaščitna sredstva proti komarjem, ki poleg virusa zika prenašajo še rumeno mrzlico in dengo.

Na nevarnost širjenja virusa zika je pred dnevi opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), saj bi se po njihovih domnevah lahko razpasel po obeh ameriških celinah. Ti komarji so namreč že zdaj navzoči v celotni regiji, z izjemo Kanade in Čila, je dejala direktorica WHO Margaret Chan in posvarila, da »je eksplozivno širjenje virusa zika na nova geografska območja, kjer je prebivalstvo slabo odporno, vzrok za zaskrbljenost, še posebno zaradi morebitne povezave med okužbami v nosečnosti in otroki, rojenimi z majhnimi glavami«. Preplah zaradi virusa, ki je sicer znan že več desetletij, je zajel predvsem južno- in srednjeameriške države – v Kolumbiji, Ekvadorju, Salvadorju in na Jamajki so ženskam celo svetovali, naj odložijo nosečnost. Proti virusu ni niti zdravila niti cepiva.V Evropi okužb ni

Okužbe z virusom zika v Evropi doslej niso dokazali. »Izjema so maloštevilni potniki, ki so se okužili zunaj Evrope in zboleli po vrnitvi domov. Za Slovenijo velja enako kot za preostalo Evropo – avtohtonih primerov (to je bolnikov, ki so se okužili v Sloveniji) okužbe z virusom Zika ni,« pojasnjuje Eva Grilc z NIJZ. Ker je potek okužbe neznačilen, podoben številnim nalezljivim boleznim in gripi, je mogoče okužbo potrditi le z mikrobiološkim testiranjem. »Potniki, ki v treh tednih po vrnitvi s potovanja kažejo simptome okužbe z virusom zika, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom, ki jih bo, če bo smiselno, napotil k infektologu,« svetuje Eva Grilc.

Vendar okužba najpogosteje poteka brez simptomov, saj se bolezenski znaki pokažejo le pri petini okuženih. Zato naj nosečnice, ki so potovale na območja, kjer se prenaša virus, o potovanju obvestijo svojega ginekologa, da bo ob rednem pregledu opravil še morebitne dodatne preiskave in pozorno spremljal nosečnost, svetujejo na inštitutu.

Diagnostiko okužbe z virusom zika v Sloveniji opravlja le Laboratorij za diagnostiko zoonoz in laboratorij Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani. V laboratoriju, ki je na morebitne primere pripravljen že leto in pol, od večje epidemije v Francoski Polineziji, še niso diagnosticirali bolnika, ki bi se vrnil z okuženih območij. Vendar predstojnik inštituta prof. dr. Miroslav Petrovec opozarja na resnost epidemije, ki je zelo nevarna za nosečnice in nerojene otroke, in na tveganje potovanja v kraje, kjer razsaja epidemija. »Tudi če še ni znanstvenih študij, ki bi potrjevale vpliv virusa na možgane otrok, epidemiološki podatki kažejo, da virus povzroča hudo vseživljenjsko invalidnost, če otrok sploh preživi,« opozarja dr. Petrovec. Še bolj nevarno je, ker se bolezen širi s piki okuženih komarjev, kar je bistveno teže zajeziti kot prenos med ljudmi. Nekateri podatki namreč kažejo, da se virus prenaša tudi s transfuzijo krvi in spolnimi odnosi.

Mikrobiologinja prof. dr. Tatjana Avšič Županc razlaga, da imajo, kot je videti, bolniki lahko tudi nevrološke znake, saj virus napade osrednji živčni sistem. Kaže tudi, da lahko prodre v placento in poškoduje plod. Mikrocefalije so namreč v Braziliji v zadnjega pol leta od 10- do 20-krat pogostejše, kot je bilo povprečje v zadnjih petih letih. Po njenih besedah je tveganje za plod zlasti veliko v prvem trimesečju nosečnosti. »Številne mednarodne zdravstvene organizacije opozarjajo na nevarnost potovanja na območja, kjer razsaja epidemija, seveda pa se mora vsakdo sam odločiti, kako bo ravnal,« pravi Avšičeva. Treba je vedeti, da tudi repelenti proti komarjem v tropskih krajih ne zagotavljajo stoodstotne zaščite.