Odnosi: Razvrat me je posrkal vase

Objavljamo pismo bralke, ki ji je bivši predlagal, da postane »spremljevalka« enega od njegovih poslovnih partnerjev.
Objavljeno
08. marec 2016 11.07
Milena Miklavčič
Milena Miklavčič

Pismo bralke: Glede na položaj, v katerem sem se znašla, bi bilo skrajno neprijetno, če bi me kdo prepoznal, vseeno pa dovolim, da objavite naslednje: s partnerjem, s katerim sem živela deset let, sva se razšla. Ostal mi je otrok, s katerim sva se preselila nazaj k staršem, ki v času moje odsotnosti zgledno skrbijo zanj. Ker sem precej zanimiva, sem hitro našla novega spremljevalca, z njim pa v zad­njem letu doživela marsikaj. Prej se mi ni niti sanjalo, da takšne reči obstajajo. Razvrat, v katerem sem se znašla, me ni streznil, nasprotno, posrkal me je vase. Delno me je ustavila šele bolezen enega od staršev, saj sem morala v skupnem gospodinjstvu prevzeti večji del odgovornosti, kar je pomenilo, da za vse »aktivnosti«, ki so bile pred tem sestavni del mojega vsakdana, preprosto ni bilo več časa. To se mi je po svoje maščevalo, saj si je partner hitro našel drugo. Seveda me je globoko potrlo, ko mi je to povedal, a sledil je tudi nepopisen šok: predlagal mi je, da postanem »spremljevalka« enega od njegovih poslovnih prijateljev. Za primerno plačilo, seveda. Ne vem, ali me je še kdo tako ponižal, kot me je v tistem trenutku on. Počutila sem se kot predmet in vse, kar se mi je zdelo, da je naju povezovalo, je postalo umazano. Po tistem pogovoru se gnusim sama sebi, in čeprav se poskušam »umiti nesnage«, mi ne uspe. Jolanda

Milena svetuje: Piše se 21. stoletje, ko bi upravičeno lahko pričakovali, da smo z izkušnjami in znanjem prednikov postali bolj razgledani, preudarnejši, previdnejši, razsodnejši … a žal ni tako. Naivnost na vseh področjih našega življenja, ne le pri »ljubezni« in ljubezni, cveti nič manj in nič bolj kot v srednjem veku. Pred dnevi sem zasledila novico, s kakšno lahkovernostjo mnogi nasedajo »čudežnim kapljicam«, ki so v resnici le raztopina belila. Nekakšna razredčena varikina. Hvalili so jih celo takšni, za katere bi, če jih ne bi slišala na svoja ušesa, dala roko v ogenj, da imajo v glavi vsaj ščepec razuma.

Tudi vi ste – na videz – odgovorni, znanje, ki ga imate, uspešno delite tudi drugim, ste – kadar imate čas – dobra mama, zadnje čase ste po sili razmer nepogrešljivi v družini. Kljub vsemu pa ste zagrešili nekaj neodpustljivih živ­ljenjskih napak, ki so vas drago stale. Po spletu meni nerazumljivih okoliščin ste verjeli, da vas je imel moški, ki vas je vlačil s seboj po različnih svingerskih zabavah – rad. Drago moje dete, seveda vas ni imel! Bili ste mu le okrasek, orodje, da je laže dosegel svoje izprijene cilje. Kakor hitro mu niste več služili kot prijazen, ponižen in ubogljiv kužek, ki je na ukaz migal z repkom, se vas je znebil. In to brez milosti! Še huje: za vas je našel drugega ponud­nika, kar vas je boleče ponižalo. Za povrhu vas je še nagovarjal, da bi zanj igrali »špeckahlo«.

Ko obujate spomine na vse, kar sta v preteklih mesecih skupaj doživela, tudi razprodajo čustev in lastnega telesa, se vidite v popolnoma drugi luči. Ponoči, ko ne morete spati, čutite tuje roke, ki so segale po vas in si vas lastile. Gnus, ki vas preplavlja, je naraven in močno vam verjamem, da ga ne morete ustaviti.

Povedala vam ne bom nič novega, če zapišem, da ste se zdeli moškemu, s katerim ste zadnjih nekaj mesecev prijateljevali, ravno prav naivni, da vas je ulovil in vas potem z lahkoto in preračunljivo »tržil«. Prepričana sem, da je zelo dobro vedel, da ste, po drugi strani, v vajino zvezo vložili tudi (ali predvsem) čustva.

Ker gospod ni bil »kar nekdo«, ste bili celo počaščeni, da vas je sploh opazil. Trudili ste se, da ne bi »opazili«, da je postajal iz dneva v dan bolj agresiven gospodar vašega časa, zaradi bojazni, da bi se mu zamerili, vas ni nikoli prešinilo, da bi se mu postavili po robu. Vedeli ste sicer, da je poročen, da ima odrasle otroke, a njegov nastop je bil tako suveren, da si niste drznili brskati po tej plati njegovega življenja. Pa kaj tudi bi, sodelavke, ki so ga videvale, ko vas je prišel iskat pred službo, so medlele od zavisti, vas pa je njihova nevoščljivost še bolj spodbujala, da ste – slepi in gluhi za vse – po svoji vesti lomastili kot slon po trgovini s porcelanom.

Pogosto, ko dobim pisma, kakršno je vaše, se boleče zavedam, da v odnosu do nasprotnega spola delamo veliko napako. Redki so (spol sploh ni pomemben), ki se, ko srečajo princa (princesko) na belem konju, vprašajo, ali je ta, ki se hoče družiti z menoj, dovolj dober zame. Že po neki meni povsem nelogični »tradiciji« si raje postavljamo povsem neumestno vprašanje, ali sem jaz dovolj dober zanj. Za nameček so nam pomembnejši partnerjev videz, njegova vloga in sloves v družbi, materialni položaj, modri učki in podobnost z Bradom Pittom. Koliko jih je, ki jih zanimajo partnerjeva srčna kultura, čustvena zrelost, moralne vrednote, njegov odnos do družine, otrok? Koliko jih tudi je, ki jim ni mar, da so tisti, ki jih »pecajo«, celo poročeni? Povezani s kriminalom?

Lepo bi bilo, draga Jolanda, da bi se imeli malo bolj radi, a ne v sebičnem pomenu besede. Imeti se rad v vašem primeru pomeni, da vam ne bo nikoli več niti na kraj pameti padlo, da bi ponudili sebe in svojo dušo na kakršnikoli razprodaji.

Kar se tiče slabe vesti, ki vas razjeda, pa mislim, da je kar prav, da se vam to dogaja. Upam, da vas bo še nekaj časa bolelo, da vam kaj podobnega, kar ste počeli zadnje mesece, ne bo nikoli več prišlo na misel.

***

V Nedelovi svetovalnici se lahko bralci povsem anonimno posvetujete s pisateljico, novinarko in blogerko Mileno Miklavčič - o vseh tegobah in dilemah, ki zadevajo poklicne, družinske, partnerske, prijateljske in ne nazadnje spolne odnose. Vprašajte jo vse, kar bi vprašali najboljšega prijatelja, pa vam je morda nerodno, ali tisto, o čemer lahko spregovorite le pri ugasnjeni luči. Svetovalka bo za odgovori brskala v bogatem naboru svojih življenjskih izkušenj.

Vprašanja za Mileno ali kratek komentar na njene odgovore pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. (zadeva Milena svetuje)