Zakaj rak bolj ogroža moške

Akcija Pravi moški skrbi zase! kot apel k bolj dosledni skrbi za zdravje. Primer: rak prostate.
Objavljeno
03. februar 2016 14.59
Diana Zajec
Diana Zajec

Pri nas za rakom vsako leto zboli približno 7000 moških, najpogosteje za rakom prostate (20-odstotni delež), kožnim rakom (15 odstotkov), rakom debelega črevesa in danke (14 odstotkov), rakom pljuč (12 odstotkov) ter rakom glave in vratu (pet odstotkov).

Moški na Slovenskem se za obisk zdravnika odločijo pozno. Pogosto prepozno − pri postavitvi diagnoze se namreč nemalokrat pokaže, da je bolezen že v napredovali fazi, ko je zdravljenje manj uspešno in bolj invazivno.

Zato se je porodila zamisel za akcijo Pravi moški; več o njej lahko preberete na spletni strani izogniseraku.si. Društvo onkoloških bolnikov in Zveza slovenskih društev za boj proti raku sta v sodelovanju z onkološkim inštitutom in ministrstvom za zdravje zagnala kolesje, ki naj bi na Slovenskem zmanjšalo smrtno breme zaradi raka pri moških.

Med raki, za katerimi najpogosteje zbolevajo moški, prednjači rak prostate. V Sloveniji to diagnozo postavijo približno 1500-krat na leto, večinoma po 65. letu starosti.

Prostata je žleza v velikosti debelega kostanja, ki pri moških tik pod sečnim mehurjem obdaja sečnico in ima pomembno vlogo pri uravnavanju pretoka urina ter pri tvorbi spermalne tekočine.

Vnetje prostate je pogost in raznovrsten pojav. Zdravniki ga diagnosticirajo glede na trajanje in povzročitelja vnetja, ki je lahko bakterijsko ali nebakterijsko, akutno ali kronično. Najpogostejše je kronično nebakterijsko vnetje prostate, ki, kot kažejo raziskave, prizadene deset do 20 odstotkov moških v povprečni starosti 30 let.

Raziskave o vzrokih za nastanek kroničnega nebakterijskega vnetja prostate še niso dale jasnega odgovora. Raziskovalci menijo, da vzrok ni okužba, kot verjetnejši »sprožilci« se zdijo avtoimunsko dogajanje, povišan krvni tlak v tkivu prostate, poškodba ali nevrogena bolečina, lahko tudi preplet telesnih, psihogenih in najverjetneje tudi genetskih dejavnikov.

Vnetje prostate je med najpogostejšimi razlogi, zaradi katerih moški obiščejo zdravnika. Oboleli ga občuti kot pogosto tiščanje na vodo, uriniranje je boleče, spremljajo ga tudi bolečina v medenici ali presredku, utrujenost, slabše splošno počutje in upad želje po spolnosti.

Pri raku prostate so znaki podobni. Poleg težav pri začetku uriniranja in počasnejšem odtekanju urina je skoraj vedno prisoten tudi občutek, da mehurja ni mogoče do konca izprazniti. V urinu ali spermi se lahko pojavi kri. Med poznimi znaki bolezni sta slabokrvnost in bolečine v kosteh.

Rak prostate bolj ogroža moške, ki imajo to bolezen v družini, oziroma takšne, ki uživajo mastno hrano, »obogateno« predvsem z nasičenimi maščobami, so pretežki oziroma debeli in premalo telesno aktivni. Moški, čigar oče ali brat sta imela raka prostate, so dva- do trikrat bolj ogroženi. Zanimivo je, da je večja tudi ogroženost moških, katerih bližnja sorodnica je zbolela za rakom na dojkah, ki je posledica spremenjenega gena BRCA2.

Število diagnoz raka prostate se v zadnjem času močno povečuje − a to se ne dogaja na račun povečane obolevnosti, ampak zaradi testiranja PSA, preseganja mejne ravni za prostato specifičnega antigena. Kot opozarjajo onkologi, pozitivni izvid testa, ki je visoko občutljiv in zato z njim lahko raka prostate odkrijejo res zgodaj, ni in ne sme biti vedno razlog za takojšnji začetek zdravljenja. Kljub diagnozi pri dobri tretjini bolezen v resnici nikoli ne napreduje, poleg tega pa test odkrije tudi rake, ki moškemu sicer nikoli v življenju ne bi delali težav, tako pa je sicer zdrav človek po nepotrebnem izpostavljen invazivnemu zdravljenju.

Zato mora biti takšno »iskanje« bolezni res skrbno premišljeno. Še vedno velja, naj se moški, ki ima tovrstne težave, skrbno posvetuje z zdravnikom – tudi o testu PSA, ki je pravzaprav smiseln le pri družinski obremenjenosti s to diagnozo.

***

Jutri je svetovni dan boja proti raku. Na spletu lahko že danes ob 21. uri preberete, kako se je s to boleznijo soočil glasbenik Aleksander Mežek. Sicer pa smo v časopisu Delo na straneh znanosti pripravili dva obsežnejša prispevka:

* Čedalje boljši rezultati pri zdravljenju raka

* Moški, poskrbite zase

Preberete ju lahko že danes po 22. uri v večernem Delu na vaši tablici ali pametnem telefonu (s sistemom IOS ali Android) oziroma jutri zjutraj v časopisu Delo ali na Delo.si.