Nekateri predlogi za ukrepanje v krizi

Med drugim bi morali upravljanje državnega premoženja zaupati tudi tujim strokovnjakom.

Objavljeno
17. maj 2013 14.34
Aleksandra Špiler
Aleksandra Špiler

1. Zmanjšati stroške javne uprave za polovico, selektivno, razen po presoji v zdravstvu, izobraževanju, sociali, policiji in morda še kje.

2. Zmanjšati stroške vseh podjetij in bank v državni lasti za najmanj 50 odstotkov, prav tako tistih družb, ki so financirane s strani države. Tu so največje rezerve in neupravičeni zaslužki. Poglejte si seznam plač managerjev v teh službah, poglejte si letna poročila družb v državni lasti in razkritje podatkov o prejemkih uprav teh družb. Plače niso zaslužene na trgu, saj te družbe delujejo v monopolnih državnih podjetjih ali državnih bankah ali pa v upravljavskih podjetjih. V takih podjetjih bi morali vsem po vrsti znižati plače, ne samo managerjem. V tem segmentu je veliko uradnikov, ki nič ali malo delajo, trošijo in se izobražujejo na račun države, brezplodno drsajo po računalniku in se delajo, da delajo, pa nimajo kaj delati. Uvesti bi bilo treba obvezne rotacije na uradniških mestih vse do najnižjih nivojev vodij. S tem se bo prenehalo mreženje kadrov v javnih službah, ki ustvarjajo skrita ozadja in omrežja, se med seboj povezujejo, jih vzdržujejo in omogočajo svojim botrom napredovanje, sebi privilegije, novih nepovezanih in neodvisnih kadrov pa ne spustijo zraven. Proč z uradniškimi ložami.

3. Postaviti je treba zdravo makroekonomsko okolje. Spodbujati bi morali podjetništvo in investicije v nova delovna mesta, podpirati izvozno gospodarstvo, dvigniti davke na premoženje, uvesti nove davke na prilive denarja iz tujih računov, na zapuščino, na nepremičnine, na luksuzne avtomobile in jahte. Ostale davke bi bilo treba ohraniti ali jih postopoma zniževati. Takoj bi morali uvesti osebno izterjavo davkov, prav tako finančno policijo (glej zakone v Italiji).

4. Uzakoniti bi morali nacionalizacijo ukradenega premoženja. Zakon glede tega že obstaja, ampak se ne izvaja.

5. Upravljanje državnega premoženja bi morali zaupati tudi tujim strokovnjakom.

***

Prispevki so mnenja avtorjev in ne izražajo nujno stališč uredništva.

Objavljena besedila niso lektorirana.