ned, 23.12.2012, 15:00
Meritokracija in neposredna demokracija
Moj osebni predlog za vodenje države je meritokracija skupaj z direktno demokracijo.
Protesti v Sloveniji so dobrodošli, a nekoliko prepozni. Vprašljiva je tudi podpora protestom, torej - ali so dovolj številčni, da lahko govorimo o spremembah na ravni celotne družbe.

Kot prvo bi bilo potrebno, da se protestniki zavedajo, kaj pomeni trenutno stanje, v katerem je Slovenija glede na preostalo Evropo in svet. Sledi razumevanje, kaj pomeni za državo in posameznika, če se uveljavijo protestne zahteve. Množica, to smo mi vsi, mora prvo vedeti o čem govori, preden lahko začne predlagati rešitve. Temu posledično je prva potrebna stvar ta, da se jasno in s čim manj strokovnega žargona ter brez osebnih, političnih ali poslovnih interesov razjasni, kje smo, in kam lahko gremo, če sprejmemo to ali ono.

Moj osebni predlog za vodenje države je meritokracija skupaj z direktno demokracijo. Povedano malo drugače - potrebujemo skupino dejansko neodvisnih strokovnjakov, ki se bodo ravnali po strogih načelih morale in etike. Direktna demokracija lahko služi kot sredstvo elektronskega referenduma, kjer bi v primerih, ko bi bilo to potrebno, ljudem posredovali ali eno več vprašanj, na kar bi se množica odločila. Direktna demokracija bi se recimo lahko odlično obnesla na ravni podjetij , ustanov in zavodov, torej manj obsežnih odločitvah, ki ne prizadenejo večje množice in so tistim, ki odločajo dobro poznane, saj so del tega in imajo o tem tudi interes odločati.

Kot del direktne demokracije se tukaj razume tudi to, da ima prebivalstvo pravico predlagati lastne zakone, pa naj bo to za karkoli, vključujoč ustavo. Če predlagani zakon dobi dovolj odobravanja s strani ljudstva (torej govorimo o povsem realnem in že delno udejanjenem elektronskem sistemu) ga mora vodstvo države preučiti in obravnavati z enako resnostjo, kot vse ostale. Itd...Ipd...

Vprašanje sicer je ali Slovenija premore ljudi, ki so hkrati kompetentni in se pri svojih odločitvah ne podrejajo osebnim zdraham, demagogiji, korupciji... Drugo vprašanje pa je, ali je prebivalstvo v Sloveniji dovolj zrelo, da se jim lahko pusti možnost direktnega odločanja.

Tako prebivalstvo (v splošnem), kot »strokovnjaki« v tem trenutku dajejo vtis, da je država v poznem srednjem veku. Za pogovarjanje o opustitvi valute evro ni prave »klime«. Za pogovarjanje o »vrnite nam ukraden denar« tudi ne. To so vse samo »malenkosti«. Treba je iti na začetek in pogledati celotno sliko. Neke dolgoročne rešitve so težko uresničljive ali pa sploh niso, če se jih bo skušalo doseči znotraj trenutno vzpostavljenega družbeno-ekonomskega sistema.

Torej, četudi se zamenja ljudi in sistem ostane enak - zakaj bi bilo karkoli bistveno drugače?

***

Prispevki so mnenja avtorjev in ne izražajo nujno stališč uredništva.


Meritokracija in neposredna demokracija

Foto: Blaž Samec/Delo