Islandija se veseli, Argentini in Messiju le točka

Južnoameriški favoriti so po golu Agüera vodili le štiri minute, Lionel Messi zapravil enajstmetrovko.
Fotografija: Islandski navijači so dočakali še en senzacionalen rezultat svojih ljubljencev. Foto Kai Pfaffenbach Reuters
Odpri galerijo
Islandski navijači so dočakali še en senzacionalen rezultat svojih ljubljencev. Foto Kai Pfaffenbach Reuters

Moskva – Argentinci, svetovni podprvaki izpred štirih let, so precej slabše od pričakovanj začeli mundial v Rusiji. Proti senzaciji zadnjega evropskega prvenstva Islandiji so osvojili le točko, veliki dolžnik pa je ostal prvi zvezdnik Lionel Messi. Nikakor se ni mogel izviti iz tesnega pokrivanja tekmecev, za nameček je zastreljal enajsmetrovko, ki bi Argentini prinesla zmago.



Če je Messijev veliki portugalski rival Cristiano Ronaldo prvenstvo odprl velemojstrsko s tremi goli v španski mreži, je bil Argentinec povsem nerazpoložen, veliko je streljal, a nič zadel. S tem pa paličici prvenstva Islandiji, ki od zmage nad Anglijo v osmini finala eura 2016 žanje velike simpatije v nogomentem svetu, omogočil pot do še ene senzacije. Obenem si je Argentina zapletla položaj v skupini D, v kateri jo čakata na papirju močnejša tekmeca, kot so severnjaki. Najprej Hrvaška in nato še Nigerija, ki se bosta med seboj pomerili drevi (21.00).

Alfred Finnbogason je dosegel zgodovinski prvi islandski gol na SP. Foto Francisco Leong/Afp
Alfred Finnbogason je dosegel zgodovinski prvi islandski gol na SP. Foto Francisco Leong/Afp

 

Potek prvega polčasa


Po pričakovanju so bili sprva podjetnejši Argentinci, Lionel Messi je iz prostih strelov zapretil Islandcem, a tudi ti so imeli svoje priložnosti. Birkir Bjarnason je zapravil prvo priložnost za severnjake. Napadalna igra Argentine se je kljub temu nadaljevala in tudi obrstovala v 19. minuti, ko je prvi gol na tekmi z izjemnim strelom z levico dosegel Sergio Agüero.

Argentinci pa so se ob vodstvo prehitro sprostili, že v 23. minuti je njihovo nepaljivost v kazenskem prostoru kaznoval Alfred Finnbogason. To je bil zgodovinski gol za Islandce – njihov prvi doslej na sklepnem turnirju SP.

Izenačujoči gol je streznil Argentince, ki so imeli še naprej veliko premoč v posesti žoge, a ta je bila jalova. Do odmora so se morali "gavči" sprijazniti s tem, da je Agüero prekinil strelsko sušo na mundialih – pred tem ni zadel na osmih tekmah zapored – in da je Javier Mascherano postavil nov reprezentančni rekord. S 144. nastopom je za enega prehitel Javierja Zanettija.


Potek drugega polčasa


Selektorja med premorom nista posegla po menjavah, bolj pa so se lahko vsekakor zamislili v argentinskem strokovnem štabu, saj jim v prvem delu kljub zvezdniškemu napadu in veliki posesti žoge ni uspelo prebijati islandske obrambne okope, na drugi strani pa so imeli južnoameriški branilci kar nekaj težav, ko so Islandci krenili v nasprotni napad.

Selektor Sampaoli je v 54. minuti uvidel, da mora nekaj spremeniti. V zvezni vrsti je Lucasa Biglio zamenjal Ever Banega. Argentinska igra je z njim postala nekoliko živahnejša, Islandcem pa so začele pohajati moči. V 62. minuti je že kazalo, da je njihov odprt strt, saj je po prekršku Maximiliano Meza padel v kazenskem prostoru. K strelu z bele točke je pristopil Messi, a ni zadel. Z obrambo se je izkazal Hannes Halldorsson.

Islandski vratar Hannes Halldorsson je prebral namero Lionela Messija in ubranil strel z bele točke. Foto Albert Gea/Reuters
Islandski vratar Hannes Halldorsson je prebral namero Lionela Messija in ubranil strel z bele točke. Foto Albert Gea/Reuters


Obe ekipi sta z menjavami osvežili svoje vrste, argentinski pritisk pa se stopnjuje, a še vedno brez zmagovitega gola. V 82. minuti mu je bil z nevarnim strelom z levico blizu Messi, vendar je žoga zletela mimo vrat. Sampaoli je s klopi potegnil svojega zadnjega aduta v lovu na zmago, v napadu je v 84. minuti Mezo zamenjal Gonzalo Higuain.

Začel se je petminutni sodnikov dodatek, Islandci se še naprej dobro branijo in spretno kradejo sekunde. Messi je v 93. minuti sprožil že svoj deseti strel, tudi tokrat mimo vrat. Zadnjo priložnost je imel Messi iz prostega strela v 95. minuti, žoga se je odbila od živega zidu. Argentinski zvezdnik jo je ob sodnikovem žvižgu jezno brcnil v zrak, Islandci pa so se veselili novega nogometnega podviga.


Lionel Messi ni mogel verjeti, da je Argentina SP začela z neodločenim izidom. Foto Ricardo Mazalan/Ap
Lionel Messi ni mogel verjeti, da je Argentina SP začela z neodločenim izidom. Foto Ricardo Mazalan/Ap


ARGENTINA : ISLANDIJA 1:1 (1:1)

Strelca: 1:0 – Agüero (19), 1:1 – Finnbogason (23).
...

Komentarji: