SP v nogometu: opekli so se tudi Brazilci

Polfinalisti prejšnjega svetovnega prvenstva so se s Švico razšli brez zmagovalca, z 1:1.
Fotografija: Yann Sommer je bil ob natančnem poskusu Philippa Coutinha mnogo prekratek. Foto Andre Penner/AP
Odpri galerijo
Yann Sommer je bil ob natančnem poskusu Philippa Coutinha mnogo prekratek. Foto Andre Penner/AP

Rostov na Donu – Prav nobena od polfinalistk prejšnjega svetovnega prvenstva pred štirimi leti v Braziliji, ki nastopa tudi na letošnjem mundialu (tedaj bronaste Nizozemske tokrat ni zraven), turnirja v Rusiji ni začela z zmago. Šampioni Nemci so ostali celo praznih rok v obračunu z Mehiko, srebrni Argentinci so vpisali zgolj točko z žilavimi Islandci, tudi brazilski lov na prvo zmago je bil neuspešen. S Švicarji so se razšli brez zmagovalca, z 1:1, čeprav so imeli ves čas pobudo. Brazilijo je v vodstvo popeljal Philippe Coutinho že v prvem polčasu, takoj po glavnem odmoru je izenačil Steven Zuber. Švicarji so nad tekmečevim prvim zvezdnikom Neymarjem storili kar deset dosojenih prekrškov, kar je največ na mundialih v zadnjih dveh desetletjih.


POTEK TEKME


V prvem polčasu Švicarji niso pokazali kaj prida v napadu, saj niso niti enkrat sprožili v tekmečev okvir vrat. Brazilci so enkrat – in tedaj zadeli. Žoga je izven kazenskega prostora v 20. minuti našla Philippa Coutinha, ki si je pripravil prostor in mimo branilcev sprožil do centimetra natančno, njegov poskus je po odboju od vratnice končal v mreži nemočnega Yanna Sommerja, ki je bil bistveno prekratek. Barcelonin ostrostrelec, ki je v torek dopolnil 26 let, je v 37. nastopu v majici z državnim grbom prispeval enajsti zadetek, v kvalifikacijah za tokratni mundial je bil uspešen štirikrat.

Njegov zadetek je bil že 37. brazilski na svetovnih prvenstvih po letu 1966, dosežen s strelom izven kazenskega prostora, s čimer so z naskokom rekorderji. Tudi sicer so zrele priložnosti nizali izključno Brazilci. Tako je v dvanajsti minuti nevarno poskusil Paulinho, a je njegov poskus končal mimo desne vratnice, medtem ko je v drugi minuti sodnikovega dodatka, tik pred odhodom v slačilnico, Thiago Silva zapretil s strelom z glavo, ki pa je zletel precej prek prečke. Vodstvo petkratnih svetovnih prvakov je bilo zasluženo.

Toda po glavnem odmoru so Švicarji vrnili po hitrem postopku, že v 50. minuti. Če ni šlo iz igre, je šlo pač po prekinitvi. Iz kota je podal Xherdan Shaqiri, Miranda je pred vrati pozabil na Stevena Zuberja, ki je z glavo prerešetal tekmečevo mrežo. Zvezni igralec nemškega Hoffenheima je v trinajstem nastopu pod državno zastavo zadel četrtič, v zadnjih šestih dvobojih je sodeloval pri šestih golih, dvakrat je namreč tudi podal. Izenačenje je podžgalo Brazilce, ki so bili v nadaljevanju bolj kombinatorni in več pri žogi, a so se napadi povečini končali že pred kazenskim prostorom.

V končnici so švicarski navijači pošteno trepetali, nekajkrat je soigralce z odličnimi posredovanji rešil Sommer. Najprej je z glavo poskusil Neymar, nato rezervist Roberto Firmino, obakrat se je izkazal čuvaj mreže, ki pa bi bil nemočen že v sodnikovem dodatku, ko je neoviran sprožil Miranda, vendar pa zgrešil tarčo. Moštvi sta se torej razšli brez zmagovalca, s čimer so bili kajpak manj zadovoljni Brazilci, ki so ves čas narekovali ritem igri in imeli tudi statistiko krepko na svoji strani. Samo podatek o številu priložnosti (21:6) je zgovoren sam po sebi ...


BRAZILIJA : ŠVICA 1:1 (1:0)


Strelca: 1:0 – Philippe Coutinho (20.), 1:1 – Steven Zuber (Xherdan Shaqiri, 50.).

Brazilija: Alisson, Danilo, Thiago Silva, Miranda, Marcelo, Casemiro (od 60. Fernandinho), Paulinho (od 67. Renato Augusto), Coutinho, Willian, Neymar, Gebriel Jesus (od 79. Firmino).

Švica: Sommer, Lichtsteiner (od 87. Lang), Schär, Akanji, Rodriguez, Behrami (od 71. Zakaria), Xhaka, Shaqiri, Džemaili, Zuber, Seferović (od 80. Embolo).

Komentarji: