Največji, najdražji, najstarejši ... zanimivi rekordi svetovnega prvenstva

Nekaj zabavnih in zanimivih rekordov bližnjega nogometnega turnirja, ki se bo začel danes v Moskvi.
Fotografija: FOTO: AFP
Odpri galerijo
FOTO: AFP

Moskva - Kdo je najnižji nogometaš na bližnjem svetovnem prvenstvu v nogometu? Kdo je najstarejši, v letih, kot marsikateri selektor? To vse niso podatki, ki bi jih že vedeli o mundialu, gre pa za zabavne in zanimive rekorde bližnjega nogometnega turnirja, ki se bo začel danes v Moskvi.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Najvišji nogometaš:
Na mundialu v Rusiji bo le en igralec presegel dvometrsko znamko. Najvišji je hrvaški vratar Lovre Kalinić iz belgijskega KAA Henta, ki od glave do peta meri 2,01 metra. Le za malo zaostajata Danec Jannik Vestergaard in belgijski čuvaj mreže Thibaut Courtois - oba sta visoka po 1,99 metra.



FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Najnižji nogometaš:
Zagotovo v igri z glavo ne blesti savdski reprezentant Jahja Al-Šehri. Vezist španskega prvoligaša Leganesa ima 1,64 metra in je s to višino najmanjši igralec mundiala v Rusiji.



FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Najstarejši nogometaš:
Rojen je 15. januarja 1973 in tako najstarejši igralec turnirja. Egiptovski vratar Esam El-Hadari pa je s 45 leti obenem tudi najstarejši nogometaš, ki je kdajkoli zaigral oziroma bil imenovan v reprezentanco za svetovno prvenstvo. Poleg tega je starejši tudi od treh selektorjev reprezentanc na SP v Rusiji - Senegala, Srbije in Belgije.



FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Najmlajši nogometaš:
Avstralec Daniel Arzani ima komaj 19 let. A čeprav je Arzani najmlajši igralec mundiala v Rusiji, pa je daleč od rekorda SP. Na mundialu 2002 je igral Nigerijec Femi Opabunmi, ki je bil ob svojem krstnem nastopu na SP star le 17 let in dva meseca.



FOTO: AFP
FOTO: AFP

Najdražji nogometaš:
222 milijonov evrov: toliko je francoski PSG avgusta lani plačal Barceloni za brazilskega reprezentanta Neymarja. Še nikoli prej ni noben drug prestop dosegel takšne vrednosti. Neymarjeva tržna vrednost je trenutno ocenjena na 180 milijonov evrov - tako visoka, kot jo ima tudi argentinski superzvezdnik Lionel Messi.



FOTO: AP
FOTO: AP

Najstarejši selektor:
Častitljivih 71 let ima urugvajski selektor Oscar Tabarez, ki je s tem najstarejši trener mundiala v Rusiji. Za las mu je ušel tudi rekord s SP: Nemec Otto Rehhagel je bil na mundialu 2010 z 71 leti in 306 dnevi najstarejši selektor v zgodovini mundialov.

Komentarji: