Končno dočakal svetovno prvenstvo

Za kapetana poljskega moštva današnji torek prav poseben
Fotografija: Robert Lewandowski se zelo veseli svojega prvega nastopa na SP. FOTO: AP
Odpri galerijo
Robert Lewandowski se zelo veseli svojega prvega nastopa na SP. FOTO: AP

Moskva – Robert Lewandowski, zelo priljubljeni poljski športnik, nazadnje pa z naskokom najboljši strelec močne nemške bundeslige, je pred svojim novim velikim trenutkom: danes bo namreč prvič nastopil na svetovnem prvenstvu. Pri 29 letih je bil že neučakan, njegove Poljske pač na zadnjih dveh šampionatih ni bilo.

Siniša Uroševič

Ko so belo-rdeči nazadnje igrali med svetovno elito, leta 2006 v Nemčiji, ga še ni bilo na reprezentančnem obzorju. Prvi zvezdnik poljske vrste je bil takrat Maciej Žurawski, napadalec Celtica iz Glasgowa, tako kot zdaj Lewandowski s številko 9 na dresu. Današnjemu asu pa so takrat strokovnjaki napovedovali lepo športno pot, a obenem tudi svetovali, naj si še okrepi telo. Kot srednji napadalec bo pač vseskozi tarča robustnih branilcev, sam je bil v odraščanju suh kot trlica, trener iz njegovih najstniških let Krzysztof Sykorski se tudi v dneh pričakovanja današnje Robertove premiere na SP spominja: »Ker sem si želel, da bi postal močnejši, sem mu svetoval, naj pogosteje uživa slanino.«

Današnji kapetan izbrane vrste selektorja Adama Nawalke je vsekakor lahko ponosen na klubsko pot, saj si je najprej v Dortmundu in nato zadnja štiri leta v Münchnu ustvaril izjemen ugled v deželi svetovnih prvakov. V reprezentančnem dresu so njegovi goli stalnica, za zdaj je zanj vrh četrtfinale eura pred dvema letoma v Franciji. V tistih dneh je Poljska v skupini uvodnega dela osvojila 7 točk za zmagi proti Severni Irski in Ukrajini ter remi z Nemčijo, nakar je v osmini finala po enajstmetrovkah ugnala Švico ter v četrtfinalu, prav tako po strelih z 11 metrov, izgubila proti poznejšim prvakom Portugalcem. Lewandowski je v tistem četrtfinalnem dvoboju zadel že v 2. minuti, tekmeci so izenačili, natančen je bil tudi pri izvajanju 11 m, a uvrstitve med najboljše štiri reprezentance le ni bilo.


Spet strelska lakota


Zdaj je pred njim izziv tekmovanja med najboljšimi na svetu. Za začetek ga s soigralci danes ob 17. uri v Moskvi čaka tekma s Senegalom, o katerem je v svojem prepoznavno umirjenem slogu s poljskimi novinarji govoril zelo spoštljivo. Obenem pa je vnovič omenil svojo lakoto po doseganju golov. Natanko 16 jih je dosegel na desetih kvalifikacijskih reprezentančnih tekmah za to SP, z 29 goli je bil z naskokom najboljši strelec sezone v bundesligi. »Toda zdaj sem spet motiviran! Celo nekoliko prej sem končal sezono kot ponavadi, več je bilo časa za počitek, zato sem prav vesel novega lova na gole,« je povedal nogometaš, ki sanja o tej uvodni zmagi kot lepi popotnici za nadaljevanje prvenstva ter vsaj javno v teh dneh ne razmišlja o svoji klubski prihodnosti.

Prav v zadnjih tednih se je namreč na Bavarskem zakuhalo, češ da prvi strelec moštva na nemškem jugu ne uživa več tako kot v teh štirih sezonah ter da razmišlja o odhodu iz tabora nemških prvakov. Pri Real Madridu naj bi ga že večkrat omenili na seznamu okrepitev za prihodnost, v zadnjih dneh viri iz Nemčije in Anglije razkrivajo možnost njegove selitve k Chelseaju ali Manchester Unitedu. Pri Bayernu zatrjujejo, da bo rdeča 9 še naprej njegova. Sam je previdno tiho. Zdaj ga bolj kot münchenski dres zanima tisti belo-rdeči z orlom v poljskem grbu.

Komentarji: