Lionel Messi in Cristiano Ronaldo po svetovno krono in zlato žogo (FOTO)

Zaradi gorečega rivalstva med Cristianom Ronaldom in Lionelom Messijem so razdeljeni tudi navijači.
Fotografija: Lionel Messi in Cristiano Ronaldo sta velika rivala tudi v klubih. Eden igra za Barcelono, drugi za Real Madrid. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lionel Messi in Cristiano Ronaldo sta velika rivala tudi v klubih. Eden igra za Barcelono, drugi za Real Madrid. FOTO: Reuters

V Rusiji ne bomo izvedeli samo tega, kdo bo svetovni prvak, ampak tudi to, kdo bo ob koncu leta najresnejši kandidat za zlato žogo. Se bosta za primat najboljšega nogometaša znova pomerila Cristiano Ronaldo in Lionel Messi? Ali pa lahko dobimo novega kralja?

V finalu lige prvakov sta imela Cristiano Ronaldo in Mohamed Salah lepo priložnost, da si priborita prednosti v bitki za zlato žogo, toda Ronaldo s slabo igro ni unovčil Realove zmage, Salah pa je končal Liverpoolovo sezono s poškodbo in brez lovorike. Prav zato je v igri za prestižno nagrado spet tudi Lionel Messi.

Na reprezentančni ravni sta se pomerila samo na prijateljskih tekmah. FOTO: Reuters
Na reprezentančni ravni sta se pomerila samo na prijateljskih tekmah. FOTO: Reuters

 

Messi potrebuje pomoč


Kljub temu bo Messi ob koncu leta vesel zgolj v primeru, če bo z Argentino osvojil svetovno prvenstvo, potem ko ima pri 30 letih eno zadnjih priložnosti, da z reprezentanco ujame pomembno lovoriko. Toda če jo Messi čaka že preko deset let, je še huje z njegovimi rojaki, saj je Argentina svetovno prvenstvo nazadnje osvojila leta 1986, ko je v Mehiki vso delo opravil Diego Maradona s svojimi čarobnimi predstavami in božjo roko.

Lionel Messi upa, da bo tokrat končno stopil na svetovni vrh. FOTO: AP
Lionel Messi upa, da bo tokrat končno stopil na svetovni vrh. FOTO: AP


Ravno takšen način je verjetno edini, da Argentina pride do lovorike tudi tokrat – vse bo moral narediti en igralec (beri: Messi). Nekaj vrhunskih soigralcev ima Messi resda ob sebi, a jih je premalo, predvsem pa so preslabo porazdeljeni po ostalih igralnih položajih. Argentina ima tako zvezdniški napad, toda zelo malo zaupanja vplivajo obrambni igralci. Messi bo imel zato pomembno vlogo tudi v garderobi. S svojo kakovostjo bo moral soigralce prepričati, da so lahko samozavestnejši in na takšen način nadoknadijo kakovostni primanjkljaj.

V preteklosti je Messi vse to že naredil, zmanjkal je le odločilni korak. Tako je bila Argentina dvakrat v finalu ameriškega pokala in enkrat v finalu svetovnega prvenstva, toda ker Messi ni imel pomoči soigralcev, so Gavči kar trikrat jokali s srebrno kolajno. In kar je še huje – Messi je vse bolj sam tudi pri Barceloni, zato je uspešnost njegovega kluba odvisna zgolj od uspešnih iger argentinskega umetnika. Ker vsega seveda ne more storiti sam, je zato tudi Barcelona daleč od lovorik v ligi prvakov.

Argentinska reprezentanca ni med glavnimi favoriti. FOTO: AFP
Argentinska reprezentanca ni med glavnimi favoriti. FOTO: AFP

 

Ronaldo že državni heroj


Vse, česar Messi nima, ima v zadnjih petih letih Cristiano Ronaldo. Portugalski zvezdnik še zdaleč ne blesti bolj kot Messi, a je bil zato v klubu in reprezentanci obdan z boljšimi soigralci. Ronaldo je tako odločil številne tekme, vendar je nemalokrat tudi zatajil, kar pa ni bila težava, saj je v ospredje stopil kateri od soigralcev. Pri Realu denimo Sergio Ramos, Gareth Bale in Angel Di Maria (Argentinec tega ni storil v reprezentanci z Messijem), v portugalski reprezentanci pa je v finalu evropskega prvenstva zablestel malo znani Eder. In ker Ronaldo serijsko osvaja moštvene lovorike, je kot prvi strelec svojega moštva prejemal tudi zlate žoge, v primerjavi z Messijem pa ima veliko lovoriko še z državno reprezentanco, potem ko je Portugalska leta 2016 slavila na evropskem prvenstvu.


 

Neuspešna na mundialih


Argentinski kapetan bo na mundialih nastopil četrtič zapored. Na prejšnjem je bil uradno najboljši igralec prvenstva, toda osebno lovoriko je prejel s povsem kislim obrazom, saj je Argentina izgubila v finalu po podaljšku z Nemčijo (0:1). Proti nemški selekciji je Argentina izpadla tudi štiri leta pred tem v Južnoafriški republiki, le da tedaj že v četrtfinalu in še s precej večjo razliko (0:4). Sploh prvič je Messi na SP zaigral leta 2006 in tudi tedaj so Gavči odšli domov po četrtfinalnem porazu z Nemčijo. Bilo je tesno, saj so imeli Nemci več sreče pri enajstmetrovkah (redni del 1:1), pred tem pa je Nemcem z ugodnim sodniškim kriterijem pomagal tudi slovaški delivec pravice Luboš Michel. Tekma je sicer imela še eno posebnost – argentinski selektor Jose Pekerman je na klopi za rezerviste spregledal tedaj najstniškega Messija, a prav mladostniški velemojster bi lahko bil odločilni junak, saj tekmeci še niso poznali vseh njegovih trikov.

Portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo ima za seboj uspešno klubsko sezono. FOTO: AP
Portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo ima za seboj uspešno klubsko sezono. FOTO: AP


Tudi Cristiano Ronaldo je nastopil na treh mundialih, njegova uspešnost pa je še slabša. Leta 2006 je s Portugalsko prišel do polfinala s precej izkušenimi soigralci, kajti okoli sebe je imel še Ricarda Carvalha, Deca in Luisa Figa. Portugalci so bili med favoriti, a v polfinalu jih je ustavila Francija. Edini gol je z enajstmetrovke dosegel Zinedine Zidane, do nedavno Ronaldov trener pri Realu.

Štiri leta kasneje je Portugalska odšla domov že po osmini finala. Ponovno je klonila z 0:1, boljši pa so bili kasnejši svetovni prvaki Španci. Ronaldo je bil med najbolj dejavnimi, vendar proti tedaj najboljši selekciji na svetu ni mogel priti do odločilnega izraza.

Cristiano Ronaldo je očitno precej dobre volje. FOTO: AP
Cristiano Ronaldo je očitno precej dobre volje. FOTO: AP


Najslabši je bil na prejšnjem mundialu v Braziliji, saj je bila Portugalska povsem razglašena in je odšla domov že po skupinskem delu. Previsoka ovira so bili celo nogometaši Združenih držav Amerike. Kljub temu je tedaj Ronaldo osvojil zlato žogo, saj je ob koncu leta 2014 prevladal spomin, kako je z Realom osvojil ligo prvakov, pri Messiju pa so se vsi spominjali finalnega poraza na mundialu in zgodnjega izpada z Barcelono v ligi prvakov.


 

Kdo bo njun naslednik?


Skupno sta si Ronaldo in Messi razdelila zadnjih deset zlatih žog. Oba imata po pet najbolj čislanih osebnih lovorik, kar je največ med vsemi. Takšnega rivalstva v zgodovini nogometa še nismo videli, saj Portugalec in Argentinec ne navdušujeta zgolj v posameznih sezonah, ampak držita visoko raven že celotno desetletje. Čeprav nista prijatelja, da bi skupaj hodila na večerje, se medsebojno spoštujeta in na slavnostnih prireditvah spregovorita kakšno besedo odobravanja.



Kdo bi lahko bil njun pravi naslednik, lahko odkrije ravno prihajajoči mundial. Če bo svetovni prvak Neymar z brazilsko reprezentanco, je odgovor povsem na dlani. Toda če bo na vrhu Španija, lahko nogometni svet dobi tudi najlepšo priložnost, da popravi eno največjih zgodovinskih krivic, da zlate žoge nikoli ni osvojil Andres Iniesta.

Lahko tokrat bolj zablesti Andres Iniesta? FOTO: AP
Lahko tokrat bolj zablesti Andres Iniesta? FOTO: AP


Tekme na svetovnem prvenstvu 2018

Nepozabni trenutki na svetovnih prvenstvih

Komentarji: