Agostini: Lovorika skoraj že pri Rossiju

Po padcu leta 2013 Jorge Lorenzo v dežju bolj negotov.

Objavljeno
15. september 2015 00.52
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Misano – Računica Jorgeja Lorenza po nedeljski VN San Marina je jasna: če je v štirih poletnih dirkah pridobil 28 točk v primerjavi z Valentinom Rossijem, lahko tudi v preostalih petih stopi zdajšnji zaostanek 23 točk. A z bližanjem finala so vložki in živčnost vse večji, predvsem pa bi za to zmago potreboval idealne okoliščine. V dežju Španec namreč izgubi večji del svojih prednosti, od leta 2013 je v dežju precej negotov.

V idealnih okoliščinah Lorenzo bržkone ne bi imel konkurence, kar potrjujejo časi s treningov in kvalifikacij v zadnjih 14 dneh, a privlačnost športa je prav njegova nepredvidljivost, najboljši pa so tisti, ki se znajdejo v različnih okoliščinah. Lorenzo v spremenljivih vremenskih razmerah izgubi večji del svoje tehnične in taktične prednosti, kar gre bržkone pripisati slabi izkušnji iz leta 2013, ko je na treningih za VN Nizozemske grdo padel in si zlomil ključnico, potem ko je zapeljal v stoječo vodo na progi. Tedaj je preživljal pravo agonijo in odtlej je v dežju precej bolj negotov kot v običajnih tekmovalnih okoliščinah. V nedeljo je odstopil po prehodu na gume za suh asfalt, od katerih je, še preden jih je ogrel, zahteval preveč in dirko končal že v prvem krogu po vrnitvi na stezo.

Italijanska motoristična legenda Giacomo Agostini, ki (za zdaj) še drži rekord največjega števila posamičnih zmag v SP (123), je prepričan, da se je tehtnica z Misanom močno nagnila na Rossijevo stran, ne pa dokončno. »Prvenstvo seveda še ni odločeno, ima pa Rossi zdaj kar 80 odstotkov možnosti, da pride do desete lovorike v karieri, Lorenzo le 20. Dobro ve, kaj mora za to narediti. Vem, da namerava še naprej loviti posamične zmage, a ga bom poskušal od tega odvrniti, sicer bo moj rekord hitro ogrožen,« se je Agostini tudi pošalil med obiskom Yamahine garaže, saj Rossi ta čas za njim zaostaja le za enajst zmag. Je pa žilavi 73-letnik vseeno okaral svojega rojaka, ker je predolgo odlašal z menjavo gum, četudi so mu postregli z vsemi podatki in mu je moralo biti jasno, da bo ob izgubljanju skoraj desetih sekund na krog v primerjavi s tekmecem z gumami za suho vreme pristal nizko na razpredelnici.

Že čez 14 dni se bo sicer dogajanje preselilo v Španijo, v Aragonijo, spektakularni padec v San Marinu pa Lorenzu tudi ni pustil posledic, ki bi lahko resneje vplivale na nadaljevanje sezone. Po oteklini na desni roki je dodatno slikanje v bolnišnici pokazalo, da ni utrpel zloma, četudi ga boli roka, pa tudi glava. »Dokler bo šlo, ne bom vrgel puške v koruzo. Tudi Rossi lahko še naredi napako, upanja nisem izgubil. Bom pa zdaj manj pod pritiskom, lažje bo dirkati. Letos mi sreča pač ni naklonjena, zato pa je Rossiju toliko bolj. Me je pa do pregledov nekoliko skrbelo, saj bi se lahko zame končalo tudi slabše,« je prepričan Lorenzo, ki je priznal, da ga je v nedeljo, po menjavi gum, zanesla nepotrpežljivost in je zato od motorja s še prehladnimi gumami zahteval preveč.

Zanimivo, da je Lorenzo eden redkih zvezdnikov v elitni kategoriji, ki ga Rossi še ni gostil na svojem ranču v Italiji, kjer je dal zgraditi tudi progo za motokros in kjer imajo mladi izvrstne razmere za treninge. A očitno bi se tudi to lahko letos spremenilo, saj je »doktor« moštvenemu tekmecu prav v Misanu že predal uradno vabilo za dan priprav v decembru, ko bo eden od njiju doma že imel novo lovoriko v motoGP. »V preteklosti do tega nismo prišli, ker bi bilo tudi zame preveč tvegano, saj se lahko poškodujem in to med pripravami na novo tekmovalno leto ne bi bila lepa popotnica. Se bom pa letos bržkone res odzval vabilu, slišal sem, da ima sijajno središče za trening,« je potrdil Lorenzo, ki sicer ni naklonjen motokrosu in ga, za razliko od Rossija in tudi Marca Marqueza, ki je Italijana obiskal letos, ne vključuje redno v svoje priprave.