Alonso ceni Hülkenberga bolj kot Vettla

Španec Fernando Alonso bi že odpisal letošnjo sezono in se osredotočil na prihodnjo.

Objavljeno
18. junij 2015 21.35
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Fernando Alonso v letošnji sezoni formule 1 bolj kot s svojimi predstavami na stezi zbuja pozornost s svojimi izjavami. Tako se je med prejšnjo dirko v Montrealu prek radijske zveze glasno pritoževal nad odgovornimi pri McLaren-Hondi, češ da noče biti več videti kot amater, nekaj »sočnih« pa je izrekel tudi pred nedeljsko veliko nagrado Avstrije.

Zlasti v Nemčiji je obilo prahu dvignilo Špančevo mnenje o najboljših treh dirkačih v kraljevskem avtomobilističnem razredu. Ko ga je rojak Carlos Sainz med pogovorom za špansko televizijsko postajo Antena 3 izzval z vprašanjem, kateri trije asi bi se zdaj povzpeli na zmagovalni oder, če bi sedeli v enakih dirkalnikih, je 33-letni Asturijec odvrnil: »To bi bili Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg in kot tretji – recimo – Daniel Ricciardo.«

Če Hamilton in tudi Ricciardo nista presenetljiv izbor, pa malce bode v oči ime in priimek Hülkenberga. Nemški dirkač, ki je minuli konec tedna prispeval pomemben delež k Porschejevemu zmagoslavju na znameniti 24-urni preizkušnji v Le Mansu, velja sicer za nadarjenega in hitrega voznika, vendar pa svojega talenta doslej še zdaleč ni unovčil v celoti. V formuli 1, v kateri je vknjižil že 83 štartov, se namreč še nikdar ni prebil med najboljšo trojico. To gre seveda pripisati tudi temu, da še ni imel na voljo zmagovitega dirkalnika; letos namreč Hülkenberg že tretje leto brani barve moštva Force India, po eno sezono je 27-letnik iz Emmericha pri Renu dirkal tudi za Williams in Sauber.

Zanimivo, da je Alonso ob Kimiju Räikkönenu in Jensonu Buttonu, šampionih iz 2007 in 2009, povsem prezrl tudi štirikratnega svetovnega prvaka Sebastiana Vettla. Da nemškega zvezdnika, ki bo 3. julija praznoval 28. rojstni dan, ne spoštuje pretirano, sicer ni nič novega; konec koncev mu je (posredno) že večkrat očital, da je lovorike osvajal le zavoljo premočnega red bulla.

Da je Vettel leta 2008 zmagal z nekonkurenčnim toro rossom, je očitno že pozabil, vtisa pa nanj, kot kaže, ni naredil niti v letošnjem prvenstvu, v katerem šampion iz Heppenheima niza izvrstne predstave s ferrarijem, ki (še) ni na ravni vodilnega mercedesa.

Zato pa ima Alonso – četudi se (najbrž zgolj vljudnostno) ni uvrstil med najboljše tri – še vedno odlično mnenje o sebi. In to kljub temu, da za ekipnim kolegom Buttonom po točkah v tej sezoni zaostaja za 0:4, kar zadeva kvalifikacijske dvoboje, pa je izid med njima »zgolj« poravnan. To je – mimogrede – le še en dokaz, da 33-letnik iz Ovieda nikakor ni z drugega planeta, kakor se ga nekateri trudijo prikazati.

Alonso se tako zelo ceni tudi zaradi lanskega prvenstva, pa čeprav ga je v skupnem seštevku končal »šele« na šestem mestu in si pridirkal samo dve uvrstitvi na zmagovalni oder. »To je bila ena od mojih boljših sezon. S Kimijem Räikkönenom sem imel za moštvenega sotekmovalca svetovnega prvaka in enega od najboljših dirkačev, pa sem osvojil trikrat več točk od njega. To je nekaj, kar je pomembno zame in za vodje ekip,« je razmišljal dvakratni svetovni prvak (z Renaultom v letih 2005 in 2006), pri čemer je pozabil, da so lanskega ferrarija izdelali precej bolj po njegovem kot Räikkönenovem okusu.

Zakaj ima letos z McLaren-Hondo takšne težave, poskuša sem ter tja razložiti tistim, ki jih to zanima, a se pri tem ne trudi preveč. »Na koncu ljudje tako ali tako razumejo tisto, kar si želijo razumeti. To je normalno. Če gre nekomu dobro, ga poskušajo v istem hipu, ko mu gre malce slabše, že pokopati,« je iz svojih izkušenj dejal Alonso, ki zaradi menjave motorja in posledično novega štarta iz ozadja tudi pred nedeljsko veliko nagrado Avstrije v Spielbergu ni (preveč) optimističen, da bi vendarle osvojil prve točke v sezoni.

Še več; iz njegovih besed je mogoče razbrati, da je letošnje prvenstvo že bolj ali manj odpisal. »Glede na formo in položaj, v katerem se nahajamo, bi bilo za nas najbolje, če bi se že povsem osredotočili na prihodnjo sezono,« se je izkušeni Španec očitno že vdal v usodo. O samuraju, ki v podobi tetovaže krasi njegov hrbet, v njem torej ni več ne duha ne sluha ...