Alonso ničesar ne ve o kakšnem ultimatu

Španski zvezdnik Fernando Alonso se le posmehuje govoricam o svoji prihodnosti in o tem, da naj bi za dolar kupil Marussio.

Objavljeno
07. november 2014 00.40
Ferarri driver Fernando Alonso, of Spain, waits for the start of the first practice session for the Formula One U.S. Grand Prix auto race at the Circuit of the Americas, Friday, Oct. 31, 2014, in Austin, Texas. (AP Photo/Darron Cummings)
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Čeprav bo pojutrišnjem v Sao Paulu na sporedu že predzadnja letošnja dirka za svetovno prvenstvo v formuli 1, še zmeraj ni jasno, kje bo športno pot nadaljeval Fernando Alonso. Pri Ferrariju naj bi ga zamenjal Red Bullov as Sebastian Vettel, ki naj bi se v italijanski ekipi pridružil Kimiju Räikkönenu, španskega zvezdnika pa mnogi že vidijo v McLarnu, za katerega je sicer že dirkal v sezoni 2007.

Toda 33-letni Asturijec govoric, po katerih naj bi se vrnil k moštvu iz Wokinga, še ni ne potrdil niti zanikal. Zato pa je vodja angleške ekipe Eric Boullier priznal, da Alonsa že dalj časa vabijo v svoje vrste. Za nameček so ga pred nedeljsko veliko nagrado Brazilije (s štartom ob 17. uri) postavili pred dejstvo, češ da se mora še pred finalom sezone v Abu Dhabiju (23. t. m.), kjer bo sicer tudi padla odločitev o tem, kdo bo letošnji svetovni prvak – bodisi Lewis Hamilton (316 točk) bodisi Nico Rosberg (292, oba Mercedes) – odločiti, ali bo prihodnje leto branil barve McLaren-Honde ali ne.

Najboljši španski dirkač, ki je za nekatere celo št. 1 na svetu, je dal ob prihodu v Sao Paulo jasno vedeti, da ga nihče ne bo izsiljeval. »Nič ne vem o tem, da bi mi kdorkoli postavil kakšen ultimat, bo pa držalo, da se v zadnjem obdobju veliko govori o meni. V tem tednu se oglašajo pri McLarnu, pred tem je govoril Gerard Lopez (lastnik Lotusa), ki je trdil, da se z menoj pogaja o moji prihodnosti. To je celo res, čeprav pri tem ne gre za formulo 1, temveč za nek drug projekt, ki se ga bova morda lotila skupaj,« se je razgovoril Alonso in na vprašanje, ali lahko o tem pove kaj več, odvrnil, da gre za kolesa.

Nadaljnjih podrobnosti glede tega ni hotel razkriti, ni pa skrivnost, da že dalj časa razmišlja o tem, da bi ustanovil profesionalno kolesarsko ekipo, kar je po vsej verjetnosti tudi glavna tema njegovih pogovorov z Lopezom. Ob tem je dvakratni svetovni prvak (z Renaultom v sezonah 2005 in 2006) potarnal, da mora iz dneva v dan poslušati nova namigovanja o sebi in svoji prihodnosti. »Tako sem ta teden nekje celo slišal, da sem kupil Marussio za en dolar,« je povedal z nasmehom in med navzočimi novinarji sprožil pravcati krohot. Ko se je navdušenje poleglo in je spet prišel do besede, je nemudoma ostro zanikal zadnjo govorico.

»To seveda ne drži! Dejstvo je, da sem že pred dvema ali tremi meseci sprejel odločitev, ki je medtem nisem spremenil. Bo pa minilo še nekaj časa, preden jo bom lahko razkril javnosti. Nadejam se, da se bo to zgodilo kmalu,« je povedal Alonso, ki ima sicer s Ferrarijem še veljavno pogodbo za prihodnjo sezono. Zato ima v rokah tudi dobro »karto«, s katero lahko izsiljuje vodstvo italijanskega moštva, ki se ga očitno želi znebiti. Ker se tega tudi dobro zaveda, naj bi za predčasno prekinitev sodelovanja zahteval odškodnino v višini 50 milijonov dolarjev.

A to so spet zgolj namigovanja; zvezdnik iz Ovieda, ki pred zadnjima dvema preizkušnjama v skupnem seštevku za SP zaseda šele šesto mesto, pri čemer za vodilnim Hamiltonom zaostaja že za 167 točk, je v Sao Paulu ponovil, da dela predvsem v korist Ferrarija. »Če v Maranellu ocenjujejo, da potrebujejo svež veter in manjši pritisk za delo, potem jih popolnoma razumem,« je pripomnil Alonso in nadaljeval, da je formula 1 nadvse zapletena, ker nikdar ne veš, česa vse bo določena ekipa sposobna čez eno leto. Zato si je treba vzeti čas za razmislek in med ponujenimi izbrati najboljšo možnost.

»Mercedes je letos razred zase in vsi menijo, da bo enako prevladoval tudi v prihodnji sezoni. Toda tako smo lani mislili tudi o Red Bullu, ki je potem na zimskih testiranjih zmogel vsega pet krogov in mu tudi v letošnjem prvenstvu še zdaleč ne gre po načrtih,« je pojasnil, da v kraljevskem razredu ničesar ni mogoče napovedati za nekaj mesecev vnaprej, glede svoje prihodnosti pa še dodal: »Na srečo imam privilegij, da se lahko bolj ali manj sam odločim, kam bom šel. Odprta so mi namreč številna vrata, česar drugi dirkači zase ne morejo ravno trditi ...«

Ker bo – kot piše Daily Mail – Jenson Button po Abu Dhabiju končal kariero v formuli 1, se bo konec meseca sprostil sedež pri McLaren-Hondi. Zgoditi bi se moral pravi čudež, da ga ne bi zasedel Alonso ...