Alonso še ni izgubil upanja

V Sepangu težko pričakovana vrnitev Španca Fernanda Alonsa.

Objavljeno
25. marec 2015 23.23
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Za dvakratnega svetovnega prvaka Fernanda Alonsa se bo letošnja sezona v formuli 1 z eno dirko zamude to nedeljo začela v Sepangu. Novica o vrnitvi 33-letnega Španca na dirkališče je zagotovo z naskokom najboljša v zadnjih dneh za McLaren, ki je na uvodni preizkušnji v Melbournu pred slabima dvema tednoma doživel hud polom.

Jenson Button je z dvema krogoma zaostanka v cilj velike nagrade Avstralije pripeljal na enajstem mestu, s čimer je bil zadnji med uvrščenimi dirkači, za Alonsovega nadomestnega voznika Kevina Magnussena pa se je po okvari Hondinega motorja dirka »tam spodaj« končala, še preden se je sploh začela. A španski šampion, ki je uvodno letošnjo preizkušnjo izpustil zavoljo skrivnostne nesreče 22. februarja na testiranju v Barceloni, je tudi v porazni McLarnovi predstavi videl pozitivne stvari.

»Jasno je, da je pred nami še ogromno dela, toda Jensonov rezultat je spodbuden, vsaj kar zadeva vzdržljivost in podatke, ki smo jih pridobili,« je presodil Alonso. Čeprav se zaveda, da bo nedeljska velika nagrada Malezije (z začetkom ob 9. uri po srednjeevropskem času) že zaradi velike vročine in vlažnosti izjemno zahtevna, se spet počuti dobro telesno pripravljenega in nared za dirkanje. »Pričakujem zelo naporen konec tedna, kljub temu pa komaj čakam, da se znova usedem v dirkalnik MP4-30 in z njim odpeljem na štart,« se že veseli preizkušnje v Sepangu.

Tudi zaradi lepih spominov, ki ga vežejo na veliko nagrado Malezije. Na njej se je namreč veselil že treh zmag, vse pa je – zanimivo – dosegel z različnimi moštvi; prvo leta 2005 z Renaultom, drugo dve sezoni pozneje z McLarnom in tretjo predpredlani s Ferrarijem. Upanje mu vliva zlasti zadnji podvig, saj ga je dosegel šele z devetega štartnega položaja, potem ko je unovčil svoje bogate izkušnje in se na mokri stezi prebil povsem v ospredje. Glede na to, da zdajšnji mclaren MP4-30 očitno ni konkurenčen za boj za najvišja mesta, bo verjetno na močan naliv, v katerem lahko z mojstrsko vožnjo nadomesti marsikatero pomanjkljivost dirkalnika, verjetno upal tudi to nedeljo.

Alonso se spominja nesreče

Medtem so pri angleškem moštvu vendarle razkrili (domnevni) vzrok nesreče njihovega prvega zvezdnika v Barceloni. Nadzor nad svojim bolidom naj bi izgubil zavoljo močnega sunka vetra, zaradi katerega naj bi zdrsnil s steze in silovito treščil v zaščitno ogrado. Vendar pa je Marc Surer, nekdanji dirkač in zdajšnji strokovni komentator pri televizijski postaji Sky Deutschland (prej Premiere), ob njihovem pojasnilu v sporočilu za javnost samo zmajeval z glavo. »Neumnost! Veter bi morda res lahko zakrivil nesrečo, če bi Fernando tam vozil na meji mogočega. A vemo, da ni dirkal s polnim plinom,« je razložil 63-letni Švicar. Na njegovo razlago se pri McLarnu (še) niso odzvali.

Čeprav so nekateri mediji v preteklih dneh poročali, da naj bi Alonso po nesreči mislil, da se je zbudil v leto 1995, je Španec zanikal te govorice: »V bolnišnico sem odšel v dobrem stanju. Je čas, ki se ga ne spominjam, od 14.00 do 18.00, nekaj takšnega. Vse je bilo normalno, ne spominjam se zaradi zdravil, ki ti jih dajo pred vožnjo s helikopterjem. Bilo je normalno, nisem se prebudil v letu 1995, nisem govoril italijansko. Nesreče se spominjam in spominjam se celotnega naslednjega dne,« je pojasnil Alonso.

Kakor koli že; v Sepangu je slast zmage že okusil tudi njegov moštveni sotekmovalec Button, in sicer z Brawnom leta 2009, ko so prekinili dirko in so prireditelji razdelili le polovične točke. Toda poznavalci formule 1 so prepričani, da bi se moral za ponovitev takšnega uspeha zgoditi pravi čudež. Tega se zaveda tudi 35-letni Anglež. »Seveda ni lahko, če voziš v ozadju, kot sem jaz v Melbournu. Razlika je bila tako velika, da bo preteklo še nekaj vode, preden bomo ujeli priključek. Smo se pa iz podatkov, ki smo jih dobili v Melbournu, marsikaj naučili, zato kljub vsemu verjamem, da nam bo v Sepangu vsaj nekoliko lažje,« je veliko nagrado Malezije, na kateri naj bi – potem ko je zacelil poškodbo hrbta – nastopil tudi Valtteri Bottas (Williams), iz svojega zornega kota napovedal Button.

Spored dirkaškega konca tedna v Sepangu

Petek

3.00: Prvi prosti trening

7.00: Drugi prosti trening

Sobota

7.00: Tretji prosti trening

10.00: Kvalifikacije

Nedelja

8.00: Dirka za VN Malezije