Bistriški bencinski spektakel pred vrati

Gorsko-hitrostna dirka Petrol Ilirska Bistrica, ki bo desetič štela tudi za EP, bo privabila kar 167 voznikov.

Objavljeno
30. avgust 2016 18.59
pavsic/faggioli
J. P.
J. P.

Ljubljana - Že vrsto let ena najpomembnejših avtomobilističnih prireditev na slovenskih tleh, gorsko-hitrostna preizkušnja Petrol Ilirska Bistrica, bo ta konec tedna doživela že 22. izvedbo, obenem pa slavila pomemben jubilej, saj bo desetič zapovrstjo štela tudi za točke evropskega prvenstva. Tudi pogled na seznam prijavljenih, na njem se bohoti kar 167 imen, obeta nov izjemen bencinski spektakel na 5010 metrov dolgi progi proti Šembijam, na kateri bo rekord steze (1:59,65) branil favorizirani Italijan Simone Faggioli.

Proga je bila sicer letos deležna nekaterih izboljšav, dodali so nove varnostne ograje, medtem ko država, ki bi morala zagotoviti popravke na asfaltni podlagi, ne kaže posluha. Mednarodna krovna organizacija (FIA) je za to sezono predpisala tudi uporabo pravokotno postavljenih šikan, ki bodo v primerjavi s prejšnjimi, postavljenimi pod kotom, še bolj zmanjšale hitrost in prispevale k varnosti na najnevarnejših odsekih proge. Pomembna pridobitev za gledalcev je nova pešpot, ki bo v začetnem delu potekala povsem ob progi in bo zato mnogo lažje prehodna.

Dirka ne bo štela zgolj za točke evropskega prvenstva, temveč tudi treh državnih - slovenskega, hrvaškega in avstrijskega. Ilirskobistriški spektakel bo eden redkih, na katerem se bodo pomerili prav vsi najboljši vozniki evropskega prvenstva, glavna favorita pa bosta Italijana v enakih Osellinih dirkalnikih - Fagiolli in novinec na slovenskih tleh Christian Merli. Med domačimi aduti za vrh bo zagotovo izseljenec Patrik Zajelšnik, ki se je v Bistrici že dokopal do stopničk, lani pa jih je na nehvaležnem četrtem mestu zgrešil za las.

Izjemna dirkaška kulisa in ugodna vremenska napoved utegneta na cesto proti Šembijam vnovič privabiti izjemno množico bencinskih navdušencev, organizator - Zveza za avtošport AŠ 2005 - upa, da največ, odkar je dirko vzel pod svoje okrilje. Pester program konca tedna se bo začel že v petek z verifikacijo in tehničnimi pregledi, v soboto bodo gledalci lahko spremljali tri treninge (začetek prvega bo ob 10. uri), v nedeljo pa še dve tekmovalni vožnji - ob 9. in 13. uri.