Bitko dveh levov so spet odločile dežne kaplje

Motociklizem: na VN San Marina veliko taktiziranja, kar je Lorenzu prineslo odstop, Rossiju pa povečanje vodstva v SP.

Objavljeno
13. september 2015 23.41
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Misano – Kot da še ne bi zadoščalo, da se je motociklistično svetovno prvenstvo sprevrglo v ogorčen dvoboj Valentina Rossija in Jorgeja Lorenza za svetovni vrh, vmes posegajo še višje sile. Še drugič v 14 dneh so dežne kaplje skrojile razplet, ki gre vse bolj v prid italijanskemu šampionu, četudi tokrat 36-letnik ni izbral najboljše taktike in je zmago tudi zato podaril Marcu Marquezu.

Več kot 90 tisoč Doktorjevih navijačev je sicer pripravilo sijajno kuliso za še en odmeven dosežek svojega zvezdnika, ki pa je na koncu končal kot peti, razočaran z rezultatom, a zadovoljen s povečanjem razlike v skupnem seštevku, kjer je Jorgeju Lorenzu ušel na 23 točk. A razpleta dirke včeraj ne bi mogel napovedati nihče. Motoristi so namreč zaradi spremenljivih okoliščin kar dvakrat menjali motorje, kar je prinašalo močna nihanja v vrstnem redu in različna taktiziranja. Po štartu se Rossi sicer ni mogel držati vodilnega Lorenza in Marqueza, a ko so se kaplje začele zgoščevati, je trojica do zadnjega čakala z umikom na menjavo v boks in ga taktično opravila skupaj, kar po vrnitvi na progo ni prineslo bistvenih razlik. Rossi je imel 2,5 sekunde zaostanka, že po nekaj kilometrih pa je začel navijati ritem, na krog je bil na gumah za mokro stezo več kot sekundo hitrejši od obeh tekmecev, a okoliščine so se začele spreminjati v drugo skrajnost. Asfalt se je sušil, gume na vseh motorjih pa kmalu začele kazati močne znake obrabe.

Francoz Loris Baz, ki letos prvič nastopa v svetovnem prvenstvu in čigar najboljša uvrstitev doslej je bila 12. mesto, se je prvi vrnil v bokse po motor z gumami za suhi asfalt in s tem postal poskusni zajec za vse v karavani. Že v prvem krogu je bil nato deset sekund hitrejši od vseh (zaostajal je 57 sekund) in poslal jasno opozorilo vodilni trojici, da ji drugi odhod v boks ne sme uiti, če bo želela računati na vrh. A Lorenzo, Marquez in Rossi so se spustili v živčno taktično vojno in dolgo vztrajali na vse bolj oguljenih gumah, pet krogov pozneje je nato obupal Marquez, sedem jih je potreboval Lorenzo, vodilni Rossi pa še enega več in s tem zanesljivo usodno vplival na včerajšnji izplen, saj so mu tekmeci na gumah za suhi asfalt v nekaj krogih preveč ušli, da bi po vrnitvi na progo lahko še računal na zmagovalni oder. Sprva se je sicer zapodil za Lorenzom, a iz garaže dobil hitro opozorilo, da je tekmec že v prvem krogu po menjavi motorja po hudi napaki odstopil, zato se je Italijan v nadaljevanju zadovoljil predvsem z branjenjem točk za 5. mesto.

»Medtem ko so se tekmeci drug za drugim odločali za drugo menjavo motorjev, sem vztrajal na progi zato, ker so se na vizirju še nabirale kaplje in težko je bilo oceniti, ali bo dež pojenjal ali se bo spet okrepil. Odločitev je v trenutkih, ko se poteguješ za skupno zmago v svetovnem prvenstvu, toliko bolj pomembna in zato vsako stvar raje petkrat pretehtaš. Lorenzova napaka mi je sicer pomagala v skupnem seštevku, a okus je vseeno grenek, ker sem želel na zmagovalni oder. A v takšnih razmerah, v kakršnih smo dirkali tokrat, je težko biti pameten,« je priznal Rossi, najbolje jih je vendarle izkoristil prav Baz, ki je kot četrti prišel do rezultata kariere. Prvič se je drugega mesta veselil tudi Bradley Smith, prav tako je na zmagovalnem odru moto gp debitiral Scott Redding (3.), medtem ko je Marquez dosegel 23. zmago v elitni kategoriji, četrto letos in se po izpadu iz bitke za vrh v skupnem seštevku drži načrta, da bo nizal vsaj posamične uspehe. Priznal je, da se je za drugo menjavo odločil tudi zaradi boljšega položaja med dirko. Ker je namreč vozil za Rossijem in Lorenzom, je videl, kako hitro so se obrabljale njune gume. »Vedel sem, da je čas, da tudi sam vzamem nov motor in ko sem to storil, sem šele ugotovil, kako suh je bil v resnici že asfalt. Pred tem je bilo to težko oceniti,« je razkril Marquez, asfalt v San Marinu so namreč na novo preplastili in je zaradi temne barve prikril hitrost sušenja vode.