Bo Patrik Zajelšnik v Ilirski Bistrici še tretjič zapored na stopničkah?

Ta konec tedna na gorsko-hitrostnem prazniku v Ilirski Bistrici med 186 prijavljenimi tudi 42 slovenskih dirkačev.

Objavljeno
27. avgust 2015 09.49
dja/BISTRICA
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Ljubljana - Vsakoletni največji dirkaški praznik (na štirih kolesih) na slovenskih tleh, gorsko-hitrostna preizkušnja Petrol Ilirska Bistrica, je pred vrati. Tisoči bencinskih navdušencev bodo konec tedna, ko bodo v soboto najprej na sporedu trije uradni treningi (od 10. ure naprej), v nedeljo pa še dve tekmovalni vožnji (ob 10. in 13. uri), drli ob petkilometrsko progo proti Šembijam, med 186 prijavljenimi vozniki pa bodo lahko spremljali tudi nastope 42 domačih imen, med katerimi ima četverica mesto v kategoriji formul in prototipov.

Prva in zadnja domača zmaga v generalni razvrstitvi bistriške preizkušnje, ki je lani dopolnila dvajset let, sega v leto 1995, ko je krstno izvedbo dirke dobil Stojan Pirjevec z BMW M3. Odtlej se je mednarodna konkurenca močno zgostila, v Ilirsko Bistrico se rada vrača vsa evropska (in posledično svetovna) smetana, slovenski vozniki na vrh torej ne posegajo več. Že dolga leta sicer visoko kotira Vladimir Stankovič, ki pa letos nastopa z bolidom »z brado« colonijem JPV.

Znova se bo z lolo F3000 predstavil tudi Marjan Smrdelj, ki ga letos v njej še ni bilo videti, v očetovo domovino pa se vračata tudi nemška izseljenca, brata Patrik (norma M207 V8) in Alexander Zajelšnik (norma M20F). Mlajši Patrik, ki je prejšnji mesec dopolnil 34 let, je v minulih dveh letih zasedel generalno tretje mesto in navdušil s svojima predstavama, enako si gledalci obetajo tudi letos. Posebna atrakcija pa je vsako leto tudi domačin s Klenika Milan Bubnič, ki pred domačim pragom z lancio delto HF integrale vselej izvabi gromek aplavz gledalcev, ki bodo letos za ogled sobotnega dela odšteli 10 evrov, za nedeljsko dirko 15 €, za oba dneva skupaj pa 20 €. Otroci imajo kajpak prost vstop.