Bo Räikkönen dobil steklenico tequile?

Formula 1: Valtteri Bottas ne razume, kaj si je ob koncu VN Rusije mislil njegov sloviti rojak Kimi Räikkönen.

Objavljeno
13. oktober 2015 02.12
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Po »vojni zvezd«, kakor so spremljevalci formule 1 že pred časom poimenovali notranje razprtije v Mercedesu med njegovima dirkačema Lewisom Hamiltonom in Nicom Rosbergom, se je v Sočiju močno skrhal tudi odnos med Valtterijem Bottasom (Williams) in Kimijem Räikkönenom (Ferrari). Finca se bosta še nekaj časa grdo gledala zaradi trčenja v zadnjem krogu nedeljske velike nagrade Rusije.

Nesreča v dvoboju za tretje mesto ju je drago stala. Bottas, ki je bil v boljšem položaju, je preizkušnjo končal v zaščitni ogradi, torej praznih rok, Räikkönen pa je po naknadnem kazenskem pribitku tridesetih sekund s petega mesta zdrsnil na osmo in zanj prejel vsega štiri točke.

Po dirki sta imela severnjaka kajpak različna pogleda na trčenje. Ferrarijev zvezdnik je trdil, da je šlo za običajno dirkaško nesrečo. »V tem zavoju sem Valtterija prehitel že na začetku dirke. Potem ko sem se mu v zadnjem krogu dovolj približal, sem poskusil še enkrat, on pa me očitno ni videl ali pa me ni pričakoval tam,« je svetovni prvak iz leta 2007, ki bo čez štiri dni praznoval 36. rojstni dan, predstavil svoje videnje trka.

Da ni kriv, je Räikkönen vztrajal tudi po kazni. Nad njo je bil podobno začuden kot vodilni možje pri Ferrariju. »Kimi je bil v zadnjih krogih občutno hitrejši od Valtterija in pravi užitek je gledati dirkača, ki je lačen prehitevalnih manevrov,« je bil navdušen James Allison, tehnični direktor v ekipi iz Maranella, katere vodja Maurizio Arrivabene je šel v hvaljenju 35-letnega Finca še korak dlje.

»Räikkönen je v zadnjih krogih pokazal svoj značaj borca, bil je pravi viking,« je za finsko televizijsko postajo MTV Sport presodil 58-letni Italijan in pripomnil: »Borba med njim in Valtterijem je bila izjemno zanimiva, škoda le, da se je končala, kot se je. Po moje je šlo pri tem za običajno dirkaško nesrečo, za katero si Kimi ni zaslužil kazni. Vendar pa jaz nisem sodnik, ki bi odločal o tem.«

Tudi zaradi takšne podpore Räikkönen niti pomislil ni na to, da bi se opravičil skoraj deset let mlajšemu rojaku. »Le zakaj bi se mu, saj nisem storil ničesar neumnega ali nevarnega! Takšne stvari se pač dogajajo, to je dirkanje,« je še dejal »ledeni mož«.

Bottas, ki je po trčenju obsedel v dirkalniku, ko pa je po nekaj minutah le izstopil, je besno zalučal svoji rokavici, se z njim seveda ni strinjal. »Kaj za vraga je naredil?« je takoj po trčenju prek radijske zveze jezno vprašal svoje nadrejene pri Williamsu. Pomiril se ni niti, ko je stopil pred novinarje. »Ne razumem, kaj si je Kimi mislil pri tem. To ni bila navadna dirkaška nesreča! Bil sem dosti spredaj, zato je bil ovinek moj. Räikkönen me je več kot očitno zadel od zadaj, kar bi lahko preprečil,« je 26-letni Finec, doma iz Nastole pri Lahtiju, vso krivdo za trčenje prevalil na slovitega rojaka iz Espooja.

Potolažila ga ni niti kazen, ki jo je dve uri po dirki prejel Räikkönen. »Zaradi nje ne bom dobil točk, ki so se mi nasmihale. Bil sem na tretjem mestu in do nesreče mi je kazalo odlično. Ker sem na koncu ostal z ničlo, je moje razočaranje toliko večje,« se je jezil Bottas, potem ko je na takšen način izgubil uvrstitev med najboljšo trojico.

Finca sta tako tretje mesto »podarila« Sergiu Perezu (Force India), ki se je po letu in pol spet povzpel na zmagovalni oder. David Coulthard, nekdanji dirkač formule 1 in zdajšnji strokovni komentator pri BBC, se je ob tem pošalil, da bi se moral 25-letni Mehičan za to Räikkönenu oddolžiti s steklenico tequile ...