Če bi gumo razneslo prej, bi Vettel visel v Eau Rougeu

Formula 1: nova dvojna zmaga Mercedesa, Lewis Hamilton spet pred Nicom Rosbergom. Vettel bentil nad Pirellijem.

Objavljeno
24. avgust 2015 01.21
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Spa-Francorchamps – Velika nagrada Belgije, 11. letošnja preizkušnja v formuli 1, je bila pravo nasprotje prejšnje razburljive dirke na Hungaroringu, na katerem ni manjkalo akcije. V Spa-Francorchampsu je znova bolj ali manj vse potekalo po Mercedesovih taktih, gledalcem pa je dih zastal le enkrat – v predzadnjem krogu, ko je Sebastianu Vettlu pri izhodu iz znamenitega dvojnega zavoja Eau Rouge razneslo gumo na njegovem ferrariju SF15-T.

V italijanskem moštvu so v želji, da bi Vettel na jubilejni 900. dirki Ferrarija v formuli 1 obdržal tretje mesto, tvegali in poskušali dirko odpeljati le z dvema svežnjema pnevmatik, kar pa se jim ni obrestovalo. Obremenitve so bile za zadnjo desno gumo prehude in nemški šampion je v nekaj kilometrih z zmagovalnega odra zdrsnil na 12. mesto, z razpletom pa se ni in ni mogel sprijazniti. Razočaranje je bilo tako veliko, da se je izognil obveznemu tehtanju, zaradi česar mu je grozila celo diskvalifikacija.

Čeprav se je trudil pred novinarji ugrizniti v jezik, mu to ni uspelo; tako zelo je bil jezen na odgovorne pri Pirelliju. »Paziti moram, kaj bom rekel. Konec je bil zame vsekakor nadvse bridek,« so bile prve besede, ki jih je Vettel spravil iz sebe v pogovoru za nemško televizijsko postajo RTL. Ko ga je novinar vprašal, kaj je bil pravzaprav vzrok za počeno gumo, pa se ni mogel več zadržati.

»Kar se je zgodilo, je nesprejemljivo. Do tega ne sme priti, pa ne mislim na rezultat; odstopi so pač sestavni del dirk in zaradi okvare se kdaj zgodi, da ostaneš brez zaslužene uvrstitve na zmagovalni oder. Besen sem zaradi načina, kako je do tega prišlo. Če bi mi gumo razneslo nekaj metrov prej, bi s 300 km/h zletel v zid. Potem zdaj ne bi stal tu, ampak bi visel nekje v Eau Rougeu,« je zmajeval z glavo, toliko bolj jezen, ker je pnevmatika »spustila dušo« povsem nepričakovano in popolnoma brez opozorila.

»Pri Pirelliju so zatrdili, da gume zdržijo 40 krogov, v mojem primeru jih niso niti trideset. Odgovorni morajo zdaj proučiti, kaj se je zgodilo in zakaj, da se ne bodo naslednjič čudili, ko bo kdo končal v ogradi,« je bil ogorčen štirikratni svetovni prvak, čigar zaostanek za vodilnim Mercedesovim dirkačem Lewisom Hamiltonom, ki je brez večjih težav slavil že 39. zmago v formuli 1, se je po belgijski ničli v skupnem seštevku za SP povečal že na 67 točk.

Za razliko od predsednika nadzornega odbora pri nemškem moštvu Nikija Laude, ki se je čudil Vettlovemu izbruhu jeze, se Pirellijev športni direktor Paul Hembery ni pretirano vznemirjal zaradi Nemčeve burne reakcije. »Razumem ga. Da se je odzval tako čustveno, je normalno. Če bi se dirka končala krog prej, bi bil tretji in vsi bi rekli, da je bilo genialno. Toda rad bi poudaril, da je bilo sila tvegano tako dolgo vztrajati pri enem kompletu gum. Mi smo svetovali dva ali tri postanke v boksih« je 49-letni Anglež odgovoril na Vettlove obtožbe, ki so zasenčile novo Mercedesovo dvojno zmago, že sedmo v tej sezoni.

Hamilton je z brezhibno predstavo popravil slab vtis izpred meseca dni na Hungaroringu, kjer so ga po šestem mestu nekateri mediji v domovini kritizirali, da je vozil, kot da bi spil osem vrčkov piva. »Tokrat je vse teklo kot po maslu; dirkalnik je bil fantastičen in tudi mehaniki v boksih so odlično opravili svojo nalogo. Bolje se pravzaprav ne da,« je bil nasmejan 30-letni Anglež.

Ob tem je Hamilton priznal, da ga je malo skrbel le začetek zaradi novega pravila, po katerem dirkači na štartu – kar zadeva nastavitev sklopke – ne smejo več dobiti nobene pomoči prek telemetrije ali radijske zveze. A se je – ko je dobro speljal ter odbil vse napade zasledovalcev in je povrhu njegov moštveni tekmec Rosberg z drugega zdrsnil na peto mesto – pokazalo, da je bila njegova zaskrbljenost povsem odveč. Mercedesovima asoma je družbo na slovesni razglasitvi najboljših delal Romain Grosjean (Lotus), ki je izkoristil Vettlovo smolo in se na zmagovalni oder povzpel prvič po VN ZDA '13.

Naslednja dirka bo 6. septembra v Monzi.