Če bodo brez naslova zaradi treh točk, se bo ustrelil v koleno

Formula 1: pred poletnim premorom najbolj odmeva odločitev Lewisa Hamiltona, da namerno izgubi pomembne točke. 

Objavljeno
01. avgust 2017 01.25
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Budimpešta – Vettlova počasnost, Hamiltonova športnost in Verstappnova mladostniška norost še naprej ostajajo glavne teme v karavani formule 1. Kljub temu je večina dirkačev že na počitnicah, naslednja dirka pa bo šele 27. avgusta v Belgiji.

Težko se dogodi, da tako samozavestni fantje, kot so dirkači formule 1, priznajo svojo napako, ali celo zatrdijo, da je bil tekmec boljši. Toda na Madžarskem smo videli kar tri tovrstne primere. Tako je zmagovalec dirke Sebastian Vettel priznal, da je bil Kimi Räikkönen v resnici tokrat hitrejši, toda Nemec je ostal na prvem mestu, ker je tako boljše za Ferrari in njegovo borbo za končni svetovni naslov. »Res je, v Budimpešti nisem naredil nobene usluge Kimiju, ki bi lahko dirkal precej hitreje od mene,« je rekel Vettel. Toda finski moštveni kolega se ni preveč pritoževal, saj dobro ve, kje mu je mesto in kakšna je hierarhija. »Najbolj pomembno je, da so veseli pri Ferrariju,« je navrgel redkobesedni Finec.

Drugačno taktiko so ubrali pri Mercedesu. Valtteri Bottas je sprva predse spustil boljšega v skupnem seštevku Lewisa Hamiltona, da bi Britanec skušal ujeti oba Ferrarija, a ker je bil neuspešen, je Hamilton v zadnjem krogu tretje mesto spet prepustil Bottasu. »Zdi se mi, da smo ravnali prav, čeprav dvomim, da bom še kdaj dobil nazaj te tri točke,« je rekel Lewis Hamilton.

Obenem je britanski dirkač priznal, da odločitev ni bila lahka in je imel tudi nasprotne pomisleke – da preprosto poje obljubo in raje osvoji tri točke več, ki lahko na koncu odločijo svetovnega prvaka. »V glavi sem imel misel, da lahko vsaka točka pomeni razliko med zmago in porazom na koncu sezone. Toda v srcu sem vedel, da moram ravnati drugače in moram spustiti Valtterija nazaj na tretje mesto,« je notranji konflikt opisal Hamilton.

»S tem smo pokazali moštveno povezanost, jaz pa sem potrdil, da sem moštveni igralec, saj sem del Mercedesa toliko kot vsi ostali v moštvu,« je razmišljal Britanec. »Prepričan sem, da če v življenju delaš dobre stvari, da se potem dobre stvari k tebi tudi vrnejo. Prej ali slej bomo zaradi moštvenega sodelovanja želi uspeh.«

Toda vprašanje ostaja, ali je moštvena povezanost res pomembnejša od treh točk? »Težko odgovorim,« je rekel Hamilton. »Ne vem, kako se bom počutil, če bom izgubil svetovni naslov za tri točke ali manj. Toda po drugi strani sem odločen, da hočem postati svetovni prvak na pošten način.«

Podobno razmišlja Mercedesov vodja ekipe Toto Wolff. »Zagotovo bomo obžalovali, če bomo brez naslova zaradi teh treh točk. Celo življenje bomo poslušali o tem in jaz bom prvi, ki se bo najraje ustrelil v koleno,« je priznal Wolff. »Toda na dolgi rok bomo zagotovo večkrat svetovni prvaki, če se bomo držali naših vrednot in obljub.«

Preko sebe je stopil mladi Max Verstappen. Čeprav je zaradi svoje mladostniške norosti že večkrat povzročil nesrečo, se ni še nikoli opravičil tako iskreno kot tokrat. Razlog tiči v tem, da je v težave spravil moštvenega dirkača Daniela Ricciarda. »Res ni lepo, kar sem storil. Opravičil se mu bom, saj sem storil veliko napako, prav tako se bom opravičil ekipi, saj smo zaradi moje napake izgubili precej točk. Tega nisem hotel storiti, toda upam, da se najin odnos z Danielom ne bo poslabšal, saj se res dobro razumeva,« se je Verstappen posul s pepelom.