Če Hamiltonu ne bi uspelo, bi se še zdaj grizel v zadnjico

Britanski dirkač formule ena Lewis Hamilton se je z zmago na VN Japonske izenačil z Brazilcem Ayrtonom Senno.

Objavljeno
27. september 2015 23.57
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Suzuka – Mercedesova zvezdnika Lewis Hamilton in Nico Rosberg sta na veliki nagradi Japonske zanesljivo opravila s tekmeci in z novo dvojno zmago, že osmo v letošnji sezoni formule 1, popravila bledi vtis izpred tedna dni v Singapurju. Toda kljub blesteči predstavi vzdušje v moštvu po preizkušnji ni bilo najboljše; pokvaril ga je različen pogled dirkačev na njun štartni dvoboj, ki je vnovič odločil zmagovalca.

Hamilton, ki je moral dan poprej v kvalifikacijah še priznati premoč Rosbergu, je bolje potegnil s štarta, v prvi zavoj je pripeljal ob ekipnem kolegu, iz njega pa pred njim; tudi zato, ker je bil na notranji strani. Nemca je povrhu odneslo z idealne linije, zaradi česar je zapeljal malce s steze, kar sta takoj izkoristila Sebastian Vettel (Ferrari) in Valtteri Bottas (Williams) ter švignila mimo njega.

Tako je bila dirka – kar zadeva zmago – že odločena. Hamilton se je z nekaj najhitrejšimi krogi naglo odlepil od zasledovalcev, Rosberg pa je sprva vozil na četrtem položaju. Na tretje mesto se je pomaknil v 18. krogu, ko je v šikani pred ciljno ravnino mojstrsko prehitel Bottasa, mimo Vettla pa se je prebil z izjemno odpeljanim 30. krogom po drugem postanku v boksih.

Na ta način si je Rosberg zagotovil drugo mesto, kar je bil – glede na začetne težave – tudi njegov včerajšnji maksimum. »Moj štart sicer ni bil tako slab, toda Lewisov je bil boljši. S tem, ko sem izgubil uvodni dvoboj z njim, sem izgubil tudi 'dirko'. Bil sem zelo potrt, ko sem s prvega mesta zdrsnil na četrto. Zato sem se moral najprej spraviti k sebi, da sem lahko začel popolni napad na drugo mesto. To je bilo tudi največ, kar sem lahko osvojil to pot,« je uvodoma razmišljal svetovni podprvak in se tolažil s tem, da je prispeval svoj delež k Mercedesovi »vrnitvi« na vrh po črnem koncu tedna v Singapurju.

Toda malce pozneje je, ko si je v miru ogledal posnetek štarta, verjetno tudi pod vtisom nekaterih nemških komentatorjev, ki so menili, da je angleški šampion na začetku preveč grobo napadel moštvenega sotekmovalca, nekoliko zaostril svoje videnje obračuna s Hamiltonom. »Zdaj težko komentiram, kaj se je dejansko zgodilo v prvem zavoju. Lahko rečem le, da bi – če se ne bi tam umaknil – zagotovo trčila,« je pozneje zmajeval z glavo Rosberg.

Branilec naslova svetovnega prvaka, ki je na najboljši poti, da ubrani lovoriko, je imel povsem drugačen pogled na štartni dvoboj s 30-letnim Nemcem. »Nisem imel občutka, da bi bilo tesno med nama. Bil sem na notranji strani, torej je bil ovinek moj,« je omenil Hamilton, ki ga je »vzel v bran« tudi Niki Lauda, predsednik nadzornega odbora pri Mercedesu: »To je bila povsem normalna dirkaška situacija, zaradi katere nikomur ni mogoče ničesar očitati.«

Zvezdnik iz Stevenagea je šel pri svoji razlagi še korak dlje. »Ni prvič, da sva se znašla v takšnem položaju, najini dvoboji na stezah pa so vselej ostri. To ni šahovska partija, v dirkanju se gre na vse ali nič,« je poudaril 30-letni Anglež in pribil, da ni storil nič nevarnega oziroma takšnega, da bi Rosberga zrinil s proge. »Želel sem si samo zmagati, bolj kot kdajkoli prej! Vesel sem, da mi je uspelo, znova sem (si) dokazal, da sem dirkač v pravem pomenu besede. Če se mi ne bi posrečilo, bi se še zdaj grizel v zadnjico,« je razpredal Hamilton po osmi letošnji zmagi in skupno 41. v formuli 1, s katero se je na četrtem mestu večne lestvice izenačil s slovitim vzornikom Ayrtonom Senno.

Z novim uspehom se je spet nekoliko oddaljil od tekmecev v skupnem seštevku, v katerem ima pred zadnjimi petimi preizkušnjami (naslednja bo 11. oktobra v Sočiju) zajetnih 48 točk naskoka pred drugouvrščenim Rosbergom in že 59 pred tretjeuvrščenim Vettlom, ki je v Suzuki delal družbo Mercedesovima asoma na odru za najboljše. Ferrarijev adut je malce obžaloval, da ni zadržal drugega mesta, ki bi bilo po njegovem mnenju včeraj dosegljivo. »A je treba priznati, da sta imela Lewis in Nico pravzaprav ves konec tedna hitrejša dirkalnika, takšna pa je – jasno – s počasnejšim težko premagati,« je povedal 28-letni Nemec, za katerim je v cilj pridrvel Kimi Räikkönen in tako utrdil položaj Ferrarija kot druge sile v letošnjem prvenstvu formule 1.