Če želiš zmagati, potrebuješ Finca

F1: finskemu dirkaču Valtteriju Bottasu se nasmiha sedež pri Ferrariju. Njegov cilj je osvojiti naslov svetovnega prvaka.

Objavljeno
25. julij 2015 16.11
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Valtteri Bottas, ki že tretjo sezono brani barve Williamsa, je ta čas eden od najbolj vročih dirkačev v formuli 1. Različni mediji namreč poročajo, da se bo 25-letni Finec po koncu letošnjega prvenstva preselil k Ferrariju, pri katerem naj bi zamenjal precej bolj znanega rojaka Kimija Räikkönena.

Bottas svojega odhoda k znameniti italijanski ekipi še ni niti potrdil niti zanikal, je pa v nedavnem pogovoru za nemško revijo SportBild poudaril, da se počuti že dovolj zrelega za največja moštva in dvoboje s katerim koli ekipnim kolegom. »Čeprav se še učim, verjamem, da sem se sposoben enakovredno kosati s slehernim moštvenim sotekmovalcem,« je samozavesten vzhajajoči finski zvezdnik, ki poleg Mercedesa in Ferrarija med najboljše tri ekipe uvršča tudi Williams.

»Kdor se bo želel v prihodnjih letih potegovati za naslov svetovnega prvaka, bo moral dirkati za eno od teh treh moštev. Moj cilj je lovorika. Če bi vedel, da bi jo lahko osvojil z Williamsom, ne bi pogledoval za drugimi možnostmi, tako pa ... Življenje teče hitro in v določenem trenutku je treba gledati tudi nase,« je Bottas komentiral vse pogostejša namigovanja, po katerih naj bi po koncu sezone prestopil k Ferrariju.

A zdaj je z mislimi stoodstotno pri Williamsu in »tekočih« preizkušnjah, danes seveda pri veliki nagradi Madžarske, ki se bo začela ob 14. uri. Ni pa še »prebolel« prejšnje dirke pred tremi tedni v Silverstonu, na kateri je zasedel peto mesto. Toda po sijajnem štartu, po katerem sta se z moštvenim sotekmovalcem Felipejem Masso izstrelila v ospredje mimo favoriziranih Mercedesovih asov Lewisa Hamiltona in Nica Rosberga, mu je dolgo kazalo še bolje. Kakor tudi na koncu četrtouvrščenemu brazilskemu veteranu.

»Fantastično se je bilo voziti spredaj, to je bil res čudovit občutek, ki na žalost ni trajal do ciljne črte,« je dirkač iz Nastole pri Lahtiju obžaloval zamujeno priložnost na VN Velike Britanije. Še vedno je prepričan, da bi na njej lahko iztržil veliko več, če ga v uvodnem delu dirke ne bi zadrževal Massa. Bottas je bil v tistem obdobju opazno hitrejši od 34-letnega Brazilca, vendar od svojih nadrejenih ni dobil dovoljenja, da ga lahko prehiti.

»V moštvu so takrat menili, da bi bilo za ekipo najbolje, če bi s Felipejem 'zamrznila' najina položaja in se ne bi napadala, da ne bi izgubljala časa v primerjavi s Hamiltonom in Rosbergom. Tako so se odločili zato, ker že nekaj časa nisva bila na prvih dveh mestih. Škoda, kajti na začetku sem bil precej hitrejši od Masse, kar se je pokazalo, ko je Felipe zavil v bokse po nove gume. V tistem krogu sem bil namreč skoraj za sekundo hitrejši,« se je spomnil zapravljene priložnosti na dirki v Silverstonu, ki bi se za Williams lahko razpletla veliko bolje.

Kakorkoli že: Bottas, ki – mimogrede – od leta 2010 prijateljuje s plavalko Emilio Pikkarainen, udeleženko olimpijskih iger v Pekingu 2008 in Londonu 2012, navzven deluje kakor tipični Finec: vedno hladnokrvno in mirno. Je takšen tudi, ko si nadene čelado in se usede v bolid? »V svoji krstni sezoni v formuli 1 sem se naučil, da je treba biti potrpežljiv. Williamsov dirkalnik takrat (še) ni bil konkurenčen, dobro pa sem odpeljal tiste preizkušnje, na katerih nisem rinil z glavo skozi zid. Če se želiš potegovati za najvišje uvrstitve, si ne smeš privoščiti nobene napake, poleg tega se moraš znati spopadati s pritiskom,« je razložil ta čas četrtouvrščeni dirkač v skupnem seštevku za SP, ki mu – zanimivo – za ovratnik diha rojak Räikkönen.

Tesno je povezan s še enim finskim šampionom, namreč dvakratnim svetovnim prvakom Miko Häkkinenom (1998 in 1999), ki je eden od njegovih menedžerjev. Od njega se je naučil, da je treba biti vztrajen. »Mika si je med svojo kariero vedno postavljal cilje in tako dolgo garal, dokler jih ni izpolnil. Nikoli se ni vdal, niti po hudi nesreči, ki jo je leta 1995 doživel v Avstraliji,« je razkril Bottas in v smehu pripomnil, da se popolnoma strinja tudi s Häkkinenovo dirkaško filozofijo, ki se glasi: »If you want to win, you need a Finn!« (Če želiš zmagati, potrebuješ Finca.)