Četudi si svetovni prvak, ne smeš biti nespoštljiv

Esteban Gutierrez je po VN Madžarske okrcal Lewisa Hamiltona.

Objavljeno
25. julij 2016 23.58
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – Mercedes je z (dvojno) zmago na nedeljski veliki nagradi Madžarske osvojil še zadnjo trdnjavo, ki je od uvedbe hibridnih motorjev v sezoni 2014 zanj veljala za neosvojljivo v koledarju formule 1. Tako je nemško moštvo le še potrdilo izjemno premoč in sporočilo, da je tudi letošnje prvenstvo – vsaj kar zadeva konstruktorsko lovoriko – slej ko prej že odločeno.

Po enajstih dirkah (od 21) ima Mercedes na svojem izkupičku že 378 točk, torej kar 154 več od drugouvrščenega Ferrarija. Glede na to, da se ekipa iz Maranella muči že z Red Bullom, pred katerim ima le še točko naskoka, prav nič ne kaže, da bi lahko »rdeči« v drugi polovici sezone zmogli doseči čudežen zasuk.

Voznika »srebrnih puščic« Lewis Hamilton in Nico Rosberg se lahko očitno ustavita le sama, kakor je bil to, denimo, primer v Barceloni. Brez trka med njima ni šlo niti v Spielbergu. Da si ne bi več prišla navzkriž, so vodilni možje pri Mercedesu – kakor vse kaže – upoštevali nasvete kolegov in že »izdali« prepoved medsebojnega prehitevanja med dirko, s katero je sicer vodja ekipe Toto Wolff zagrozil po veliki nagradi Avstrije.

Tako je vsaj mogoče soditi po preizkušnji na Hungaroringu, na kateri je Rosberg pravzaprav ves čas dihal za ovratnik moštvenemu tekmecu, vendar ga ni niti enkrat resneje napadel, kaj šele ogrozil. In to kljub posameznim manjšim napakam, ki so se med vožnjo prikradle Hamiltonu. Da je zmagovalca velike nagrade Madžarske odločil štart, sta ob Wolffu (»Kadar imaš oba dirkača v prvi vrsti, je vselej kritično. Toda pred štartom smo imeli dober pogovor in zato potem vse pod nadzorom.«) navsezadnje potrdila tudi dirkača.

»Že po pičlih 618 metrih oziroma po prvem zavoju mi je bilo jasno, da ne morem več zmagati,« se je Rosberg hitro vdal v usodo. A to seveda velja le za preizkušnjo na progi nedaleč stran od Budimpešte, kjer je prvič letos izgubil vodstvo v skupnem seštevku za SP. Že na domači veliki nagradi, ki jo bo konec tedna gostil Hockenheim, je 31-letni Nemec trdno odločen vrniti udarec branilcu naslova svetovnega prvaka, za katerim zdaj zaostaja za šest točk.

»Še dobro, da je že v nedeljo naslednja dirka in bom lahko hitro pozabil madžarsko preizkušnjo. Stezo v Hockenheimu prav obožujem in storil bom vse, da bom ponovil svojo tamkajšnjo zmago iz leta 2014. To bo zagotovo nov nepozaben vikend,« je Rosberg optimističen, da bo že ob prvi priložnosti izničil razliko in se znova zavihtel na vrh točkovanja.

Hamilton mu bo to seveda poskušal preprečiti. »Pri meni se ni nič spremenilo; počutim se enako kot prej, ko sem lovil Nica. Še zmeraj sem lovec,« je poudaril 31-letni Anglež in pripomnil, da je bil prelomni trenutek v sezoni zanj dirka v Barceloni. »Čeprav takrat nisem imel tega občutka in mi v tistem obdobju ni šlo skorajda nič tako, kot sem si zamislil, sem ohranil mirno kri. To ni bilo preprosto,« je priznal Hamilton.

Na Hungaroringu je predvčerajšnjim dvignil obilo prahu tudi s sredincem, ki ga je pokazal za krog počasnejšemu Estebanu Gutierrezu (Haas). »Če si svetovni prvak, še ne pomeni, da si lahko nespoštljiv do kolegov, prijatelj moj!« je 24-letni Mehičan »podučil« angleškega šampiona, ki pa se ni pustil motiti pri slavju. »Ker se mi Esteban (pre)dolgo ni umaknil s poti, sem si mislil: 'Prekleto!' Zaradi tega sem tudi dvignil levo roko,« se je glasil odgovor novega vodilnega v skupni razvrstitvi za SP.