Čez hribe in doline na vrh sveta

Nico Rosberg je postal novi svetovni prvak v formuli 1.

Objavljeno
28. november 2016 13.17
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec

Ko je Nico Rosberg v svojo korist odločil zadnje tri lanske preizkušnje v Mehiki, Braziliji in Abu Dabiju, ga moštveni tekmec Lewis Hamilton, ki se je tedaj z Mercedesem veselil že drugega zaporednega naslova svetovnega prvaka v formuli 1, ni jemal pretirano resno. To je nemški as s pridom izkoristil, podaljšal zmagoviti niz v to sezono in dal angleškemu šampionu takoj vedeti, da ga bo letos težko ugnal.

Po dirkah v Avstraliji, Bahrajnu in na Kitajskem je bil Rosberg z mercedesom W07 razred zase tudi v Rusiji, kjer je slavil sedmo zaporedno zmago, če upoštevamo tudi lansko prvenstvo. Več – namreč rekordnih devet – sta jih zapovrstjo dosegla zgolj Italijan Alberto Ascari (1952/53) in Nicov rojak Sebastian Vettel (2013), sedem pa jih je nanizal še en Nemec, in sicer Michael Schumacher (2004).

Tako je Rosberg začel pot proti svoji prvi lovoriki v kraljevskem avtomobilističnem razredu. Zanj je govorila tudi statistika. Z Brazilcem Ayrtonom Senno (1991), Angležem Nigelom Mansllom (1992) in Schumacherjem (1994 in 2004) so si namreč vsi trije dirkači, ki so dobili uvodne štiri preizkušnje v sezoni, v istem letu zagotovili tudi šampionske pokale.

Nico je na začetku prvenstva in po enomesečnem poletnem premoru vozil, kakor da bi bil z drugega planeta. Toda znašel se je tudi v krizi, iz katere pa se je znal pobrati. »Po brezhibnem štartu v sezono mi je bilo popolnoma jasno, da tako dobro ne more iti v nedogled, kajti formula 1 je šport, v katerem je ogromno hribov in dolin, z njimi pa prav toliko vzponov in padcev,« je Rosberg podoživel težje trenutke in v isti sapi pripomnil, da dirke nikoli ni preprosto dobiti, naj je to od daleč videti še tako enostavno.

»Zadnjič sem nekje prebral, kako je nekdo izjavil, češ da je z dobrim dirkalnikom enako lahko zmagati kakor zadeti z enajstmetrovke, ko v vratih ni vratarja. A je to zelo slaba primerjava, ki nima veliko skupnega z dejanskim stanjem. V bolidu nikoli ni preprosto!« je poudaril 30-letni Nemec, ki ga je Niki Lauda, predsednik nadzornega odbora pri Mercedesu, večkrat v sezoni pohvalil, češ da vozi kakor pravi šampion. Kot da bi slutil, da bo ob koncu prvenstva napočil Nicov veliki trenutek.

»Neverjetno, kako športnik včasih potrebuje čisto majhno spremembo, da se v njem sproži pravi ognjemet. Nico je najlepši primer za to,« je 67-letni Avstrijec povedal o Rosbergu, do letos najuspešnejšem dirkaču, ki (še) ni imel naslova svetovnega prvaka. Zdaj ga ima; kakor tudi njegov oče Keke. Tako sta ponovila (družinski) podvig Grahama Hilla, v formuli 1 najboljšega v sezonah 1962 in 1968, ter njegovega sina Damona Hilla, ki se je lovorike veselil leta 1996.

Nico za razliko od moštvenega tekmeca Lewisa Hamiltona živi umirjeno. Prosti čas najraje preživi v družbi svoje soproge Vivian in hčerkice Alaie; družinska člana v njihovem domu v Monte Carlu pa sta tudi labradorec Bailey in maček Rocky Balboa. Rosbergova velika strast so tudi starodobniki, v svoji garaži ima mercedesa 280 SL, ki so ga izdelovali konec šestedesetih let. »Preden se odpeljem z njim, si nadenem posebno obleko. Če ne bi bil dobro oblečen, bi me bilo namreč strah, da bi to pokvarilo vožnjo,« je v smehu pripomnil tretji nemški šampion v kraljevskem avtomobilističnem razredu po Schumacherju in Vettlu.

OSEBNA IZKAZNICA

Nico Erik Rosberg se je rodil 27. junija leta 1985 v Wiesbadnu, torej le štiri dni po tistem, ko je njegov finski oče Keke, svetovni prvak iz sezone 1982, v Detroitu slavil svojo predzadnjo od petih zmag v formuli 1. Nico, ki je odraščal v Monte Carlu, kjer živi še danes, je sprva tekmoval s finsko licenco, pozneje pa je prevzel nemško.

Potem ko se je leta 2005 ovenčal z naslovom prvaka v formuli GP2, se je preselil v kraljevski avtomobilistični razred, v katerem je najprej opozarjal nase v ekipi Williamsa. Ob koncu sezone 2009 je prestopil k Mercedesu, pri katerem je zasenčil slovitejšega Michaela Schumacherja. A podobno se je sam znašel v senci Lewisa Hamiltona, ko je ta 2013. v moštvu srebrnih puščic zamenjal legendarnega Nemca.

V letošnjem prvenstvu se je Rosberg, ki se je predlani poročil z dolgoletno prijateljico Vivian, s katero sta konec lanskega avgusta dobila prvorojenko Alaio, vendarle otresel vzdevka »večno drugi«, ki so mu ga mnogi že vztrajno lepili.