Dakar: Marčič uvodoma v zlati sredini

S prvo etapo je med motoristi najhitreje opravil Xavier de Soultrait, med avtomobilisti pa Nasser al-Attiyah.

Objavljeno
02. januar 2017 21.11
MOTOR-RALLY-DAKAR/
Janez Porenta
Janez Porenta

Asuncion - Prvo polovico januarja v dirkaškem svetu že tradicionalno zaznamuje najslovitejši vztrajnostni reli na svetu, Dakar, ki letos poteka po treh južnoameriških državah, prvo - Paragvaj - pa je po hitrem postopku že zapustil. Le štart uvodne od dvanajstih etap je bil namreč v Asuncionu, nato pa je udeležence pot že pripeljala v Argentino. Cilj 39 kilometrov dolge etape je bil v Resistencii, med motoristi pa je z njo najhitreje, v času 28:20, opravil Francoz Xavier de Soultrait z yamaho.

Dve sekundi je za njim zaostal Španec Juan Pedrero Garcia (sherco TVS), še dodatnih dvanajst pa Američan Ricky Brabec (honda). Branilec lanske zmage, Avstralec Toby Price (KTM), je s skoraj enoinpolminutno zamudo zasedel 17. mesto. Med udeleženci je tretjič zapovrstjo tudi edini slovenski zastopnik Simon Marčič (KTM), ki tekmuje brez asistence, danes pa je končal v zlati sredini vseh tekmovalcev. Na 77. mestu je za zmagovalcem zaostal sedem minut in 40 sekund.

Med avtomobilisti je najhitreje začel Toyotin Katarec in »prijatelj Slovenije« Nasser al-Attiyah (25:41), ki je ubranil trojni španski napad: udobnih 24 sekund je bil hitrejši od Xavierja Ponsa (ford), še pet več od Nanija Rome (toyota) in še dodatne štiri od velikega relista Carlosa Sainza (peugeot). Serijski šampion v reliju Sebastien Loeb (peugeot) je bil šesti, Mikko Hirvonen (mini) deveti, lanski zmagovalec Stephane Peterhansel (peugeot) pa dvanajsti z debelo minuto in pol zaostanka.

Jutri čaka udeležence že daljši zalogaj, 275-kilometrska druga etapa med argentinskima Resistencio in San Miguelom de Tucumanom. Cilj slovite preizkušnje bo v soboto, 14. januarja, v Buenos Airesu.

IZIDI PRVE ETAPE

Motoristi

1. Xavier de Soultrait (Fra, yamaha) 28:20
2. Juan Pedrero Garcia (Špa, sherco TVS) + 0:02
3. Ricky Brabec (ZDA, honda) 0:14
4. Michael Metge (Fra, honda) 0:18
5. Paulo Goncalves (Por, honda) 0:28
77. Simon Marčič (Slo, KTM) 7:40

Avtomobilisti

1. Al-Attiyah-Baumel (Kat-Fra, toyota) 25:41
2. Pons-Garcia (Špa-Arg, ford) 0:24
3. Roma-Haro Bravo (Špa, toyota) 0:29
4. Sainz-Cruz (Špa, peugeot) 0:33
5. De Villiers-Con Zitzewitz (JA-Nem, toyota) 0:41
6. Loeb-Elena (Fra-Mon, peugeot) 0:55