Dakar: tri smrtne žrtve in odstop slovenske posadke

Smrt je sejala na Dakarju in vzela motociklista in dva novinarja, slovenska avtomobilistična posadka obtičala na progi.

Objavljeno
10. januar 2014 20.34
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Buenos Aires - Sloviti vztrajnostni reli Dakar je v svoji 36. izvedbi zahteval že 23. smrtno žrtev med tekmovalci. V peti etapi od Chicelita do Tucumana v Argentini je namreč v zaenkrat še nepojasnjenih okoliščinah nesreče ugasnilo življenje 50-letnega belgijskega motociklista Erica Palanta, ki je branil barve Honde. Očividcev tragičnega dogodka ni bilo, vozilo s tehnično podporo je truplo našlo na 143 kilometru današnje etape.

Vendar pa to ni bila edina današnja žrtev Dakarja: smrt je kosila tudi med sedmo silo. V avtomobilu, ki je zgrmel v prepad, sta življenje izgubila argentinska novinarja, ki sicer nista bila uradno akreditirana za spremljanje preizkušnje. Ob njiju sta bila v vozilu še dva fotografa, ki so ju poškodovana prepeljali v bolnišnico. Tudi lanski Dakar je zahteval tri življenja: enega dirkača (francoskega motociklista Thomasa Bourgina, ki je v Čilu trčil v policijsko vozilo) in dva navijača, ki sta podlegla poškodbam po trku dveh taksijev in spremljevalnega vozila.

Po Marčiču še odstop posadke Novak-Leskovec

Po petih etapah pa bo reli Dakar nadaljeval le en Slovenec, Miran Stanovnik. Potem ko je že pred dvema dnevoma zaradi posledic poškodbe roke po tretji etapi odstopil drugi motociklist Simon Marčič, je včeraj predčasno ugasnila motor svojega jeklenega konjička še avtomobilska posadka Darij Novak-Boštjan Leskovec, ki je obtičala na trasi etape. Čeprav je njun dirkalnik še delujoč, sama pa sta nepoškodovana, sta bila v ta korak prisiljena predvsem zavoljo povsem uničene trase relija, ki je postala neprevozna za avtomobile.

Stanovnik 28. po polovici dirke

Sicer so morali dirkači pred dnevom počitka na še eno od zahtevnih etap, resda brez puščavskih sipin, zato pa s kamnitim terenom, polnim suhih rečnih strug in hitrih makadamskih cest. Vodilni v prvem delu etape, Marc Coma na KTM, je do prve kontrolne točke vozil s povprečno hitrostjo 95 km/h.

Stanovnik je etapo dobro začel in se do polovice 400-kilometrske hitrostne preizkušnje zadrževal v dvajseterici, nato pa zaradi nevarnih razmer spustil ritem in v cilj pripeljal kot 34. »Etapa pred dnevom počitka se je začela kot zelo lepa reli etapa. Takšna je bila tudi v zadnjem delu, a s prepadi ob progi tudi zelo nevarna in tako rekoč brez navigacije. V takih razmerah ne tvegam, ampak hočem predvsem dan končati v enem kosu. To se mi je posrečilo, z razpletom dogodkov ta teden sem zelo zadovoljen,« je poudaril Puščavski lisjak, ki bo prost dan izkoristil za pripravo opreme, pregled motocikla in seveda za počitek. V skupnem seštevku na polovici dirke zaseda 28. mesto.

Med motoristi je dišalo po vnovični zmagi Come, ki pa je na koncu moral priznati premoč Alainu Duclosu. Ta je Shercu pripeljal drugo etapno zmago, pestrost na vrhu pa je dopolnil Michael Metge z Yamaho pred četrto- in petouvrščenima Joanom Barredo Bortom (Honda) in Cyrilom Despresom (Yamaha).

Po šestih etapah si v razredu motoristov sledijo Coma, Barreda Bort in Duclos, Despres zaseda komaj 11. mesto z dvema urama in pol zaostanka za Como, po šesti etapi pa ni več zraven enega od favoritov - Chaleco Lopez (KTM) je po padcu predčasno sklenil tokratni Dakar.