Rosberg: S »srebrno puščico« se bolj poistovetim kot Anglež

Dirkač formule 1 Nico Rosberg za časnik Die Welt o Mercedesu, VN Monaka, dvoboju s Ferrarijem in Hamiltonom ter družini.

Objavljeno
24. maj 2015 01.36
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Nico Rosberg je trdno odločen, da z Mercedesovo »srebrno puščico« še tretjič zapored zmaga na veliki nagradi Monaka. Če bi mu to danes (s štartom ob 14. uri) dejansko uspelo, bi postal šele četrti dirkač v zgodovini formule 1 po Angležu Grahamu Hillu (1963–1965), Francozu Alainu Prostu (1984–1986) in Brazilcu Ayrtonu Senni (1989–1993), ki bi se mu posrečil takšen podvig.

V pogovoru za nemški časnik Die Welt je 29-letni zvezdnik iz Wiesbadna, ki že pravzaprav vse življenje živi v Monte Carlu, pred današnjim spektaklom na domačih ulicah spregovoril o najpomembnejši dirki sezone v kraljevskem avtomobilističnem razredu, bitki s Ferrarijem, očetu Kekeju in prvorojenki, ki jo avgusta pričakujeta s soprogo Vivian.

Z zmagoslavjem v Barceloni ste podkrepili svoje načrte o osvojitvi naslova svetovnega prvaka. Ali se lahko po vašem – poleg Mercedesa in Ferrarija – še katero moštvo letos vmeša v boj za lovoriko?

Ne, kandidati zanjo smo le mi in Ferrari.

Italijani so očitno pozimi odlično opravili svoje delo. Bitka za naslov prvaka je v tej sezoni spet bistveno bolj razburljiva.

Za navijače in celotno formulo 1 je to samo dobro, sam pa bi raje – če gledam iz svojega zornega kota – raje spredaj vozil osamljen.

Dvoboj med Ferrarijem in Mercedesom je zgodovinski in povezan s številnimi legendami.

Tudi sam sem navdušen nad tem klasičnim dvobojem. Obožujem črno-bele fotografije starih dirk, zgodbe o Rudolfu Caraccioli (zaznamoval je Mercedesovo ero med letoma 1934 in 1939 – op. p.) in filmske posnetke o Juanu Manuelu Fangiu (petkratni svetovni prvak). Očaran sem tudi nad zgodbami o Mille Miglia, najbolj nori dirki na svetu s Stirlingom Mossom in njegovim sovoznikom Denisom Jenkinsonom.

Mar so to dirkači, zaradi katerih začne vaše srce hitreje biti?

To povzroči tisto obdobje, ki velja za čisti mit. Verjetno me tako zelo impresionira tudi pripravljenost takratnih dirkačev na popolno tveganje. S polnim plinom so drveli čez večje »kuclje« in niso vedeli, ali bodo pristali celi. Neverjetno! Čeprav so se igrali s svojimi življenji, so preprosto verjeli, da se jim nič ne more zgoditi. Drugače si pač njihovega dirkanja ne morem razlagati.

Kako ocenjujete vaš način vožnje v primerjavi z dirkanjem legend?

Zagotovo ni tako hazarderski, temveč je veliko bolj nadzorovan in premišljen.

Ste takšni že po naravi?

Da, morda. Menim, da delujem bolj racionalno kot čustveno.

Ali vam je oče Keke, ki je leta 1982 postal svetovni prvak z Williamsom, pomagal s svojimi izkušnjami?

No ja, moj oče je prej moje nasprotje in ima neke vrste južnjaški temperament. Tako ga vsaj vidi veliko ljudi.

Vrniva se k razburljivemu internemu dvoboju pri Mercedesu. Kljub zmagi v Barceloni za vodilnim moštvenim sotekmovalcem Lewisom Hamiltonom v skupnem seštevku zaostajate za 20 točk. S kakšnim načrtom se boste odpravili na štart dirke v Monte Carlu, kjer ste nazadnje dvakrat zmagali?

Z nobenim posebnim. Zmeraj poskušam dati vse od sebe in doseči čim boljši rezultat. Glede tega se ne bom spremenil.

Mar obstajajo proge, kot je denimo monaška, ki vam bolj ustrezajo kot Hamiltonu?

Seveda, vendar pa jih ne bi zdaj našteval. Poleg tega se to spreminja iz leta v leto.

Imate kot nemški dirkač prednost, ker dirkate za nemško moštvo?

»Srebrne puščice« so nemška legenda. Sam sem velik privrženec starodobnikov, Mercedesovi stari dirkalniki so zame prave umetnine. To je vse del zgodovine, katere del sem zdaj tudi sam. S konstruktorsko lovoriko smo tudi uradno postali najboljše moštvo na svetu. Zame je to še več vredno, ker se kot Nemec s tem bolj poistovetim kot denimo angleški ali ameriški dirkač. Že avtomatično vem in čutim, kakšen pomen ima ta legenda v naši državi.

V letošnjem poletju boste prvič postali oče. Ali bo to spremenilo vaš odnos do življenja in službe?

V zadnjem obdobju sem naredil nekaj velikih korakov: lani sem se poročil, avgusta bova z Vivian prvič postala starša, tako da se ustvarja že pravi občutek o družini. Zelo se veselim vsega, kar bo še sledilo. Vivian je bila v Barceloni prvič, odkar je noseča, na dirki. Ta družinski občutek še poveča veselje ob zmagi, zato ga lahko le priporočim drugim.