Doyle prvič prvak, Žagar ostaja med elito

Avstralski spidvejist se je do krstne laskave lovorike dokopal na domačem štadionu Etihad v Melbournu.

Objavljeno
28. oktober 2017 17.23
J. P.
J. P.

Melbourne - Avstralski spidvej se veseli šestega dirkača z naslovom svetovnega prvaka! To je Jason Doyle, ki je v začetku meseca dopolnil 32 let, z laskavo lovoriko pa se je okitil prvič. Potrdil jo je na današnjem velikem finalu elitne sezone in, da je bila mera polna, za nameček še pred domačim avditorijem na štadionu Etihad v Melbournu. Konkurenco si je z rekordnim številom točk - zbral jih je kar 19 za pet prvih in dve drugi mesti - pokoril drugič v sezoni, v finalni vožnji je nastopil kar desetkrat na dvanajstih dirkah.

Skupaj je zbral 161 točk oziroma 18 več kot prvi zasledovalec, poljski novinec Patryk Dudek, ki je imel že pred zadnjo dirko le še teoretične možnosti za presenečenje. Doyle je na tronu nasledil 47-letnega ameriškega superveterana Grega Hancocka, ki je drugo polovico sezone izpustil, saj želi popolnoma okrevati po poškodbi rame in se optimalno pripravljati na prihodnjo sezono svetovnega prvenstva, v kateri bo med sodelujočimi tudi serijski slovenski šampion Matej Žagar.

Pred avstralskim finalom je v skupni razvrstitvi držal osmo mesto, ki kot zadnje še zagotavlja vstopnico za elito tudi prihodnje leto. Danes je z dvema zmagama, enim drugim in dvema tretjima mestoma po posamičnih vožnjah ujel polfinale, v njem pa v svoji skupini končal kot zadnji, kar je zadoščalo za skupno peto mesto. V izplen te sezone je dodal novih 10 točk, skupno jih je ujel 107, s čimer se je povzpel na končno sedmo mesto mimo poškodovanega Šveda Fredrika Lindgrena, ki je bil prisiljen izpustiti zadnji dve preizkušnji.

»Ko sem že skoraj obupal in začel celo dvomiti o sebi, sem le našel pravega človeka, s katerim sva se ujela, in lahko zdaj s ponosom zrem tudi na to sezono. Seveda bi si glede na zadnje rezultate želel še več, toda pred menoj je novo tekmovalno leto, in to brez trepetanja glede povabila. Zaslužil sem si jo in to mi vselej pomeni največ. Verjamem, da se bom s tem zagonom, pravim materialom in izvrstno ekipo končno sposoben vmešati tudi v boj za kolajne,« je strnil vtise Žagar, ki ga prihodnjo sezono očitno spet čaka domača dirka za veliko nagrado Slovenije v Krškem. Tamkajšnjim prirediteljem naj bi vrnili standardni septembrski termin.

IZIDI

1. Jason Doyle (Avst) 19 točk
2. Tai Woffinden (VB) 16
3. Bartosz Zmarzlik (Pol) 13
4. Patryk Dudek (Pol) 15
5. Matej Žagar (Slo) 10
6. Martin Vaculik (Slk) 9
7. Maciej Janowski (Pol) 9
8. Emil Sajfutdinov (Rus) 8

KONČNI VRSTNI RED SP (12/12)

1. Jason Doyle 161
2. Patryk Dudek 143
3. Tai Woffinden 131
4. Maciej Janowski 122
5. Bartosz Zmarzlik 121
6. Emil Sajfutdinov 117
7. Matej Žagar 107
8. Fredrik Lindgren (Šve) 107