Drugo mesto je lep uspeh, vendar ni tisto, kar si je Gajser želel

Vodilni v svetovnem prvenstvu v razredu MXGP Tim Gajser nadaljuje niz uvrstitev na stopničke. Zdaj ima prednost 109 točk.

Objavljeno
25. julij 2016 10.30
Tim Gajser drvi proti cilju prve dirke državnega prvenstva MX SLO 2016.Prilipe pri Brežicah, Slovenija 13.marca 2016. [Gajser Tim,motokros,motorji,gledalci,športi]
Mojca Finc
Mojca Finc
Loket – Ko je Tim Gajser kot drugii na dirki v MXGP na Češkem stopal proti zmagovalnemu odru, je pred množico slovenskih navijačev skomignil z rameni. Češ, to ni bilo tisto, kar sem si želel. Po 2. mestu v prvi vožnji, je v drugi vodil do padca, ki mu je tik pred koncem vzel vodstvo. Kljub temu je nadaljeval niz uvrstitev na stopničke v sezoni, prednost pa povečal na 109 točk.

Motokrosistična karavana se je v Loketu zbrala po mesecu premora, ki so ga dirkači izkoristili za polnjenje baterij in trening za nadaljevanje sezone. Gajserjeva ekipa Honda Gariboldi ni skrivala, da si želi svetovno prvenstvo nadaljevati tam, kjer ga je končala – na vrhu. Da se bo njegova prevlada v eliti nadaljevala tudi po počitnicah, je debitant v MXGP nakazal z dobljenimi kvalifikacijami, na katerih je našel pomembne linije za dirko, na kateri je zaradi specifične proge prehitevanje zahtevno poglavje.

V prvi vožnji trinajste preizkušnje za SP v sezoni je štartal slabše, v prvi ovinek je zapeljal kot peti, a že v četrti minuti napredoval do 2. mesta. Pred njim je bil samo še nemški dirkač Max Nagl, s katerim sta v nadaljevanju postregla z napetim dvobojem: Gajser mu je tesno dihal za ovratnik, ga napadal na vse mogoče načine, a na koncu je moral priznati premoč devet let starejšega tekmeca. »Štart je bil slab, potem pa sem v drugem krogu prehiteval tekmece vse do Maxa. Nisem ga mogel ujeti, poskušal sem, a ni šlo,« je Gajser opisal potek prve vožnje.

V drugi vožnji se je slovenski dirkač s štarta izstrelil povsem v ospredje in kraljeval na vrhu do zadnjih minut, ko je naredil napako in padel. Nagl je izkoristil svojo priložnost in prehitel najstnika. Gajser ga je lovil, pri tem naredil nekaj manjših napak in nemški voznik se je veselil zmage. »Dirka je bila težka. Ključen je bil dober štart, cilj pa pritisniti na vodilnega Gajserja, saj se na pritiske ne odziva najbolje, vedno tekmuje povsem spredaj. Naredil je napako, prehitel sem ga in uspelo mi je zmagati,« je bil nad razpletom navdušen 28-letni nemški motokrosist.

Ko se je najboljša trojica (tretji je bil povratnik po poškodbi Romain Febvre) pojavila pred zmagovalnim odrom, so slovenski navijači vzklikali priimek najboljšega voznika v sezoni. »Sem razočaran, saj sem skorajda vso tekmo vodil, v zadnjih petih minutah pa storil neumno napako. Izbral sem linijo, ki je prej nisem poskusil. Znašel sem se na tleh, skušal pobrati motor čim hitreje, a Max me je v tem času že prehitel. Vesel sem, ker ostajam v vodstvu v SP,« je po trinajstih stopničkah v sezoni razmišljal Gajser, ki si je pri padcu popraskal levo ramo in strgal kombinezon. »Do Lommla bo že vse v redu,« je nakazal, da je z mislimi že na naslednji dirki. A svetovni prvak v MX2 ne skriva, da mu prav proga z mivko v Belgiji, kjer se bo karavana dokazovala v nedeljo, najmanj ustreza. Vendar bo prav zato še večji izziv.

Gajser je Češko kljub stopničkam zapustil z grenkim priokusom, saj ve, da zmore več. »Svetovni prvak je lahko samo en dirkač na leto. Vsi, ki tekmujemo, to počnemo iz istega razloga – hočemo pokazati, kaj zmoremo in zmagati. Vendar samo tistemu, ki si bo želel največ, bo to tudi uspelo. Treba si je želeti več kot biti drugi. Ves čas,« je svojo miselnost v pogovoru za Honda Pro Racing razkril Gajser in dodal, da je pri lovu za ciljem treba ostati z nogami trdno na tleh, čim manj govoriti in čim več trdo trenirati.

Drugi slovenski predstavnik na Češkem Jernej Irt je dirko končal na 26. mestu, na EP EMX85 pa je bil Maks Mausser osmi.