Ecclestone z novo idejo: F1 za dekleta?

Vodja formule 1 Bernie Ecclestone razmišlja, da bi ustanovil tudi žensko formulo 1. Dirke ob sobotah?

Objavljeno
31. marec 2015 00.08
AUTO-PRIX-MAS-F1
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Vodja formule 1 Bernie Ecclestone si močno prizadeva, da bi dirke po lanski prevladi Mercedesa postale spet bolj zanimice. Zmage Ferrarija v Sepangu se je tako zelo razveselil, a obenem razkril še nekaj zamisli, s katerimi želi popestriti tekmovanje.

Tehta namreč tudi možnost uvedbe ženske formule 1. Zamisel, kako bi v pretežno moški svet formule 1 privabili tudi več aktivnih udeleženk, je 84-letni Ecclestone predstavil v pogovoru za časnik Guardian. »Za zdaj je to le ideja. Mislim pa,da bi bilo super za formulo 1, da bi imeli še posebno točkovanje za voznice.«

Ecclestone meni, da bi bilo najbolje, če bi posebno žensko dirko izvedli pred nedeljsko preizkušnjo formule 1, morda pa bi bil pravi termin tudi po sobotnih kvalifikacijah. »S tem bi lahko ponudili ogledalo voznicam, da bi videle, kam sodijo. Ne vem, kakšen je razlog, a zelo malo se jih prebije v vrh dirkanja, kar pa ne pomeni, da si tja ne želijo,« je dejal Ecclestone.

Šef F1 verjme, da bi ženske dirke nedvomno vzbudile veliko zanimanja in pritegnile dodatne pokrovitelje. Bi pa hrati dekleta nekoliko premešala tekmovalni spored. Obstaja možnost, da bi v primeru sobotne dirke kvalifikacije za glavno nedeljsko dirko izvedli že v petek.

Za kakršnekoli spremembe mora seveda Ecclestone najprej dobiti dovoljenje Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA) in privoljenje sodelujočih moštev v tekmovanju.