F1: Alonso s Ferrarijem ubral najboljšo taktiko v Šanghaju

Dirko formule 1 za VN Kitajske je dobil Fernando Alonso pred Kimijem Räikkönenom in Lewisom Hamiltonom.

Objavljeno
14. april 2013 10.51
APTOPIX China F1 GP Auto Racing
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Šanghaj - Zmagovalec dirke formule 1 za VN Kitajske v Šanghaju je Španec Fernando Alonso (Ferrari). Lanski osmoljenec v lovu za naslovom prvaka je bil vse od prvega prehitevanja najbolj prepričljiv na taktično zahtevni dirki z veliko postanki v boksih in na koncu tudi zasluženo slavil prvo zmago v tej sezoni.

Na drugem mestu je z desetimi sekundami zaostanka končal Finec Kimi Räikkönen (Lotus) in tako dokazal, da zmaga na uvodni dirki v Avstraliji ni bila le preblisk. Uvrstitve na zmagovalni oder pa se je iskreno veselil tudi Britanec Lewis Hamilton. Najboljši iz kvalifikacij je tako potrdil, da selitev iz McLarna v Mercedes nikakor ni bila napaka. Hamilton je tako Mercedesu po lanski zmagi Nica Rosberga priboril nov uspeh na Kitajskem.

»Moštvo je opravilo odlično delo s perfektnimi nastavitvami dikalnika,« je bil po dirki zadovoljen Alonso, ki je v Šanghaju prišel že do svoje 31. zmage v karieri, kar ga na večni lestvici zmagovalcev uvršča na četrto mesto, kjer je skupaj s prvakom iz leta 1992, Britancem Nigelom Mansellom. »Dirka je bila odlična, vse od štarta naprej. Ni bilo težav, tudi obraba gum ni bila tolikšna kot smo pričakovali. Počutim se odlično,« je sijal Alonso.

Zadovoljen je bil tudi Räikkönen, ki je imel kar nekaj težav. Po bližnjem srečanju s Sergiem Perezom je nadaljeval z rahlo poškodovanim dirkalnikom, ki je imel na nosu luknjo, a kljub temu prišel do cilja in do drugega mesta. »Presenečen sem bil, da škoda ni bila večja. Kar precej močno sva zadela, ampak avto se je dobro obnašal. Dobro smo se borili in na koncu sem lahko zadovoljen z drugim mestom,» je incident in posledice opisal Finec.

Ferrarija hitro mimo Hamiltona

Še v prejšnji sezoni drikač McLarna je najbolje začel dirko, dober štart je uspel tudi obe Ferrarijema, Špancu Fernandu Alonsu in Brazilcu Felipeju Massi, ki sta kmalu začela napadati Britanca. Na začetku petega kroga sta vsak po svoji strani že švignila mimo in ga pustila na 3. mestu. Na četrto mesto je po štartu padel Finec Kimi Räikkönen z Lotusom, ki je bil sicer drugi v kvalifikacijah.

Alonso in Hamilton sta se dva kroga za tem že odločila za prvi postanek v boksih in tršo različico gum, sledil jima je Massa. Alonso se je nazaj na prvo mesto prebil mimo Britanca Jensona Buttna, ki se je šele v 23. krogu odločil za prvi postanek. Španec se je istočasno v boksih ustavil že drugič, vodstvo pa je prevzel Sebastian Vettel.

Nemcu, ki je imel postanek v boksih manj, so naročili, naj po nepotrebnem ne obrablja gum za ohranjanje vodstva pred Alonsom. Vettel jih je ubogal in Špancu prepustil vodilno mesto, v 32. krogu pa se tudi sam odpravil po nove gume. Drugo mesto je tako spet prevzel Hamilton. A le do novega postanka, njegovo mesto je znova prevzel Vettel, ki se je z novimi gumami hitro prebil nazaj v ospredje.

Alonso se je 15 krogov pred koncem tretjič ustavil v boksih in le za kratek čas prepustil vodilno mesto Vettlu, ki pa ga je v nadaljevanju še čakal en postanek za mehkejše gume. Čeprav se je močno trudil, da bi se prebil nazaj med najboljše, je na koncu le z majhno razliko ostal na 4. mestu. Peti je bil Button, šesti pa Massa.

Vodstvo v skupnem seštevku je zadržal Vettel. Sezona se bo nadaljevala že čez teden dni z dirko v Bahrajnu.

Smola za Webbra

Oba Red Bulla sta imela sicer v kvalifikacijah težave in zato začela v ozadju. Sebastian Vettel je štartal z 9. mesta, Mark Webber, ki mu je včeraj zmanjkalo goriva, pa je začel iz boksov. Avstralec je v 15. krogu že naletel na nove težave, ko je trčil z dirkačem Tora Rosa, Francozom Jean-Ericom Vergnejem. Webber je po postanku v boksih sicer nato nadaljeval, a le kakšen krog, nato pa je dirko nesrečno končal brez enega kolesa. Po dirki je za nameček dobil še kazen, ker je povzročil trčenje, na naslednji dirki  bo zato imel tri mesta slabše izhodišče, tako kot tudi Mehičan Esteban Gutierrez (Sauber), ki je povzročil trk z Adrianom Sutilom (Force India).

VN Kitajske, 56 krogov, 305,066 km:

1. Fernando Alonso (Špa/Ferrari) 1:36:26,945
(povp. hitrost: 189,778 km/h)

2. Kimi Räikkönen (Fin/Lotus) + 10,168

3. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes) 12,322

4. Sebastian Vettel (Nem/Red Bull) 12,525

5. Jenson Button (VBr/McLaren Mercedes) 35,265

6. Felipe Massa (Bra/Ferrari) 40,827

7. Daniel Ricciardo (Avs/Toro Rosso) 42,691

8. Paul di Resta (VBr/Force India) 51,084

9. Romain Grosjean (Fra/Lotus) 53,423

10. Nico Hülkenberg (Nem/Sauber) 56,598

SP skupno (3):
- dirkači:

1. Sebastian Vettel 52
2. Kimi Räikkönen 49
3. Fernando Alonso 43
4. Lewis Hamilton 40
5. Felipe Massa 30
6. Mark Webber 26
7. Nico Rosberg 12
8. Jenson Button 12
9. Romain Grosjean 11
10. Paul di Resta 8

- konstruktorji:
1. Red Bull 78
2. Ferrari 73
3. Lotus 60
4. Mercedes 52
5. McLaren Mercedes 14
6. Force India 14
7. Toro Rosso 7
8. Sauber 5

Kvalifikacije:

1. vrsta:

1. Lewis Hamilton (VB, Mercedes)

2. Kimi Räikkönen (Fin, Lotus)

2. vrsta:

3. Fernando Alonso (Špa, Ferrari)

4. Nico Rosberg (Nem, Mercedes)

3. vrsta:

5. Felipe Massa (Bra, Ferrari)

6. Romain Grosjean (Fra, Lotus)

4. vrsta:

7. Daniel Ricciardo (Avst, Toro Rosso) J

8. Jenson Button (VB, McLaren)

5. vrsta:

9. Sebastian Vettel (Nem, Red Bull)

10. Nico Hulkenberg (Nem, Sauber)

6. vrsta:

11. Paul di Resta (VB, Force India)

12. Sergio Perez (Meh, McLaren)

7. vrsta:

13. Adrian Sutil (Nem, Force India)

14. Pastor Maldonado (Ven, Williams)

8. vrsta:

15. Jean-Eric Vergne (Fra, Toro Rosso)

16. Valtteri Bottas (Fin, Williams)

9. vrsta:

17. Esteban Gutierrez (Meh, Sauber)

18. Jules Bianchi (Fra, Marussia)

10. vrsta:

19. Max Chilton (VB, Marussia)

20. Charles Pic (Fra, Caterham)

11. vrsta:

21. Giedo van der Garde (Niz, Caterham)

22. Mark Webber (Avst, Red Bull)